Nem kell átszervezni a magyar csoportok őszi marokkói útjait a földrengés miatt, a hazai utaztatók őszre meghirdetett körutazásai is a tervek szerint valósulhatnak meg – derül ki a Turizmus.com által közölt összeállításból.

Morocco high atlas marrakech imperial city medina unesco jemaa el fna square duskMorocco, High Atlas, Marrakech, imperial city, medina listed as World Heritage by UNESCO, Jemaa El-Fna square at dusk, food stalls (Photo by AVENET Pascal / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Az ország a turizmusból él, létfontossságú az óvatosságból lezárt épületek mielőbbi megnyitása is számukra.  
Fotó: AFP

A több ezer halálos áldozatot követelő, péntek éjjeli földrengésben Marrakesh palotái és különleges attrakciói nem sérültek meg, a városban egyetlen mecsetet zártak le, a fontosabb látnivalók (Bahia Palota, Menara-kert, Berber patika) szabadon látogathatók.

A turisztikai szakportál híradása szerint a szállodák és a turisztikai attrakciók döntő többségét nem érintette a 6,8-es erősségű földrengés Marokkóban, ahol elsősorban nem a modern épületek, hanem a Magas-Atlasz apró falvaiban a sárból és fából emelt kunyhók sérültek meg súlyosan.

A Marokkó-specialista magyar iroda, a Budavár Tours 2003-ban elsőként indított charterjáratot Agadirba, ahova idén már közel 500 főt utaztat – írta a Turizmus.com. Minden csoport szinte telt házas, alig van 10-15 szabad hely, és nem tapasztalnak lemondási hullámot. Ha lesz visszamondási igény, egyedileg bírálják el. A természeti csapás ellenére ugyanis 

a konzuli szolgálat Marokkót továbbra is a biztonságos országok közé sorolja.

Marokkó GDP-jéhez nagymértékben járul hozzá a turizmus, a portálnak nyiltakozó utazási irodák szakemberei biztosak benne, hogy 

egy hét alatt látogathatóvá teszik az óvatosságból lezárt épületeket.

A marokkói kiutaztatásban érdekelt többi iroda utasai sem aggódnak, nincsenek lemondások az ottani utak piacán.

Tourists walk about in Jemaa el-Fnaa square in Morocco's Marrakesh on May 12, 2022. Marrakech, the Morocco's tourist showcase at the foot of the High Atlas mountain range, is gradually recovering from two long years of covid restrictions which devastated the sector that accounted for nearly seven percent of the natioanl GDP in 2019. Only 3.7 million foreign tourists visited the North African kingdom in 2021 compared to 13 million in 2019, according to official statistics. But in May 2022, the narrow streets of the old medina, a UNESCO World Heritage site, are teeming with people. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Egy mecset kivételével a főbb attrakciók többsége látogatható. 
Fotó: Fadel Senna / AFP

Évi 2500-3000 magyar utas keresi fel Marokkót, néhány évvel korábban, amikor közvetlen charterjáratok kötötték össze Budapestet Agadirral, jóval magasabb volt ez a szám. 

A szakportál korábban részletesen végigvette, hogy mit tehet természeti katasztrófák esetén az utazó, és mi az utazási irodák kötelessége.