Turizmus

Háborús sokk: nagyon fognak hiányozni az izraeli turisták

Leállt a szervezett turisztikai célú kiutaztatás Izraelbe, és azonnal leállt a beutaztatás is, vagyis a háború kitörésével a magyar turizmus is az egyik legfontosabb küldőpiacát veszítette el egy időre. Természetesen az ottanihoz nem mérhető, és egészen más természetű, de kétségtelenül a háború számlájára írható ez is.

Az izraeli háború kitörése előtt Budapest egyik, időnként a legnagyobb küldőpiaca volt a zsidó állam, az onnan érkezett turistákhoz kötődött a magyar főváros szállodai forgalmának 7–12 százaléka.

 

Group,Of,Tourists,Budapest.,Budapest,,Hungary,-,September,26,,2017:
Jelentős izraeli vendégkör kereste fel Budapestet az elmúlt években.
Fotó: Per-Boge

A gazdasági hatás egyelőre beláthatatlan, hiszen nem tudni, meddig tart a háború, ahogy az orosz–ukrán háború is, amivel kapcsolatban egyelőre a magyar turizmusban érdekelt piaci szereplők is abban reménykednek, hogy mielőbb vége lesz a vérontásnak.

Nemcsak a magyar turisták szeretik a számtalan bakancslistás helyet magában foglaló Izraelt, hanem az ott élők is szívesen, egyre nagyobb számban és egyre hosszabb időre keresték fel Budapestet és a vidéki magyar turistaközpontokat.

Kemény csapás a háború az izraeli gazdaságnak

A növekedés egyébként is lassult, a tartós mozgósítás az egész gazdaságot megbéníthatja.

Budapesten már az egyik legnagyobb vendégkört adta Izrael,

júniusban például a harmadik, de tavaly decemberben az első volt, országosan pedig a második legtöbb vendégéjszaka kötődött a közel-keleti országból jött turistákhoz – összegezte Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A szakember elmondta, az izraeli háború hatására teljesen leállt a beutazó turizmus. Ehhez hasonlót teljesen más okból, de a Covid alatt már átéltek, amikor egy csapásra felülírta az élet a forgatókönyveket. A veszteség minden tekintetben beláthatatlan most is, egyelőre annyi látszik, hogy nagyon fognak hiányozni az izraeli vendégek. Az orosz–ukrán háború hatása pedig ma is tart, kezdetben így vélekedtek róla az érintett vendéglátók. 

 

turizmus izraeli háború küldőpiac hatás
Kapcsolódó cikkek