Miskolc ikonikus épületét a Kilátó ReStartnak elnevezett – még az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat által kezdeményezett – program részeként, az által biztosított forrásból végre felújították. Az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél – írja a Boon.  

Fotó: Vajda János / MTI

Az épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki. Kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontjait.  

A Történelmi Avas turisztikai fejlesztése című projekt, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból, 1,5 milliárd forintból valósult meg, célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése.

A Miskolc iránytűjének is nevezett szimbolikus épület új díszkivilágítást is kapott, amelyet először december 16-án, szombaton kapcsoltak fel.