A turisztikai szálláshelyeken 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el 2023 decemberében, a vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.

20190816_turizmus_01_vz
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság


A vendégéjszakák 73 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 11 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 19 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban 2023 decemberében.

Belföldi turistaáradattal búcsúzott az óév

A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 8,3 százalékkal nőtt

az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 534 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 417 ezer vendéget és 919 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7,0 százalékkal nőtt 2022 decemberéhez mérten. 

 

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 16% volt.

Több mint ötödével nőtt a beutazó vendégforgalom

A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett decemberben

 az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 579 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 426 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Turistaáradattal búcsúzott az óév Budapesten és vidéken is

Nagyot hajrázott a turizmus az óév utolsó napjaiban, amikor az előzetes várakozásokat is meghaladta a szálláshelyek forgalma. Karácsonykor 21 százalékkal, szilveszterkor 20 százalékkal több vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek, mint egy évvel korábban, a szilveszteri külföldivendég-forgalom pedig 27 százalékkal haladta meg az előző évit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 28 százalékkal bővült 2022 decemberéhez mérten. 

A külföldi vendégforgalom 76 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a többin elsősorban a Balaton, Debrecen és térsége, valamint Bük–Sárvár osztozott 3,2, illetve 3,1 és 3,0 százalékos részesedéssel.

Minden mutató pluszban zárt decemberben

Több mint 19 ezer turisztikai szálláshely fogadott vendégeket az év utolsó hónapjában. Ekkor 

a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 15 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit,

miután az összes bruttó árbevétel 50,5 milliárd forintot tett ki.

Budapest,,Hungary,-26,May,2019-,View,Of,The,Landmark,Four
Fotó: Shutterstock

Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 17 százalékkal többet, 2,4 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Jóval több külföldi turista érkezett egész évben

Az előző évhez képest 2023-ban a turisztikai szálláshelyeken 2,5 százalékkal több, közel 41 millió vendégéjszakát regisztráltak a KSH jelentése szerint. 

A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (21,4 millió, illetve 19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.