A vendégéjszakák száma 5,1, a vendégeké 6,9 százalékkal nőtt októberben 2022 októberéhez képest – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

LUS_1051
A kereskedelmi szálláshelyek forgalma 4,5 százalékkal nőtt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A gyorsjelentés szerint októberben a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldivendég-éjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett. 

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 4,5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Mindeközben a magán- és egyéb szálláshelyeken 6,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégforgalom ősszel

A belföldi vendégek száma 0,6, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nőtt 

az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 674 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,5 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 502 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 3,7 százalékkal nőtt 2022 októberéhez mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 19, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 13 százalék volt.

Bejött az indián nyár a szálláshelyeknek, megugrott a vendégforgalom

Szeptemberben a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el, ezáltal a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte ma a KSH. Az első három negyedév mérlege: 7 százalékkal kevesebb belföldi vendégéjszaka és 13 százalékkal több külföldi a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A szeptemberi forgalom a turisztikai ügynökség adatai szerint rekorddöntő, meghaladja a pandémia előtti értéket.

 

Tovább nőtt a külföldi vendégéjszakák száma

A külföldi vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett

az előző év azonos hónapjához képest. 

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 591 ezer vendég 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, ezek közül 457 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Az utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 10 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

 

Elsősorban a magán- és egyéb szálláshelyeken profitáltak a külföldi vendégforgalomból, ott e vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal bővült. Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát.

A vendégforgalom mérlege

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel októberben 52 milliárd forint volt, ez folyó áron 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 7,4 százalékkal többet, közel 2,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok ekkor.

Az első tíz hónapban a turisztikai szálláshelyeken 1,5 százalékkal több, összesen 35,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, miután a belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (közel 19 millió, illetve 16,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el.

nl0706annabalimenusor1
Balatoni vendéglátás a fókuszban.
Fotó: Nagy Lajos

 

A vidékre érkezők egyötöde a Balatonnál pihent

Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt – közölte az NTAK adatai alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A vidék vendégéjszakáinak több mint háromnegyedét a belföldi vendégek adták. A fürdővárosok népszerűsége továbbra is töretlen: Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló volt a fürödni, gyógyulni vágyók elsődleges célpontja. A vendégéjszaka-forgalom alapján legnépszerűbb tíz vidéki település között három konferenciaváros is szerepelt: Debrecen, Eger és Szeged. A vidéki Magyarország vendégeinek 20 százalékát a Balatonnál regisztrálták. A fővárosban mérték az októberi vendégéjszakák 40 százalékát, ezek 84 százalékát nemzetközi vendégek töltötték el a szálláshelyeken. A Budapesten regisztrált külföldi turisták jelentős része az Egyesült Királyságból, Németországból és az Egyesült Államokból indult Magyarországra, de számos olasz és spanyol vendég is megszállt a fővárosban ebben az időszakban – írták.