Sokan érkeztek a karácsonyi vásárok miatt a magyar fővárosba, a karácsonyozók elsődleges célpontja Budapest volt, ahol főként olasz, görög és német turisták ünnepeltek, illetve ugyancsak olaszok, valamint németek és franciák szilvesztereztek a legtöbben – összegezte a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek adatai szerint több mint ötödével magasabb szálláshelyi forgalom volt év végén, mint 2022-ben.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárra is egyre több külföldi kíváncsi.
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Nagyot hajrázott a turizmus az óév utolsó napjaiban, amikor az előzetes várakozásokat is meghaladta a szálláshelyek forgalma. Karácsonykor 21 százalékkal, szilveszterkor 20 százalékkal több vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek, mint egy évvel korábban. A szilveszteri külföldi vendégforgalom pedig 27 százalékkal haladta meg az előző évit, miután 

az utolsó pillanatokban is többen, főként külföldről döntöttek úgy, hogy Magyarországon köszöntik az újévet. 

Karácsonykor, azaz december 24‒26. között 130 ezer vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. 

A külföldivendég-éjszakák száma 25 százalékkal, a belföldieké pedig 18 százalékkal nőtt, az utóbbiak háromnegyedét szállodákban könyvelték el. 

Handsome businessman leaving a hotel through a revolving door
Karácsonykor szállodákban, szilveszterkor vendégházakban szálltak meg sokan.
Fotó: Shutterstock

A szálláshelyek bevételei is várakozáson felül alakultak,

vidéken például 23 százalékkal emelkedtek. 

A belföldi szállásforgalom 15 százalékkal, a külföldi 27 százalékkal haladta meg a 2022-es számokat.

Vidékre Ausztriából, Csehországból és Németországból érkeztek külföldről az ünnepnapok alatt, az óévtől viszont a románok, csehek és osztrákok voltak a legtöbben.

Neves szakportál sorolta a világ legjobb úti céljai közé Budapestet

A világ legjobb úti céljai közé sorolta Budapestet a Condé Nast Traveler, az egyik vezető nemzetközi utazási médium év végi ajánlásában. A rangos elismerés azért is fontos, mert így a magyar főváros még nagyobb ismertségre tehet szert a külföldiek körében.

 

Vonzók az adventi vásárok

A mobilcellaadatok alapján egyértelmű utazási motivációt jelentenek a karácsonyi vásárok. A Vörösmarty tér és környéke látogatottsága például az előző évhez képest 32 százalékkal ugrott meg az ünnepi időszakban. 

Két és félszer több brit turista érkezett 

azért, hogy megnézze a karácsonyi vásárokat.

Vidéken a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár volt a leglátogatottabb ‒ karácsonykor éppúgy, mint szilveszterkor. 

A Kékestető télen
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A települések közül a fürdővárosok emelkedtek ki: Budapesten kívül Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bük, Sárvár és Eger mindenekelőtt. Karácsonykor a vendégek 67 százaléka, szilveszterkor 56 százaléka szállt meg szállodában, többségében négycsillagos hotelekben. Szilveszterre viszont a 32 százalékuk választott magánszállást – írta az MTÜ.