A vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál a KSH ma reggeli turisztikai szálláshelyi gyorsjelentése szerint, ami töretlen és dinamikus növekedést jelez idén.

Young,Woman,Traveler,Opening,The,Curtains,And,Looking,At,The
Fotó: Shutterstock

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 18 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken 21 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A Széchenyi-pihenőkártya tovább segíti a belföldi vendégforgalom bővülését, 

folyó áron 7,6 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Egyre több luxushotel veszi célba Magyarországot

Legalább ezer szobával bővült tavaly Budapest szállodai kapacitása, amit gyorsan felszívhat a kereslet, ha nem lesz lassulás. Az új szereplők jókor érkeznek a hotelpiacra, a magyar főváros külföldi vendégforgalma ugyanis dinamikusan nő. A további kapacitásbővítést viszont a magas hitelkamatok fékezik, fejleszteni most leginkább önerőből éri meg.

 

Harmadával több a külföldi turista

A külföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

A turisztikai szálláshelyekre 428 ezer külföldi vendég érkezett,

akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el, amelyek közül 319 ezer vendéget és 835 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. 

Az utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 30 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten. 

 

Hol szálltak meg a vendégek?

A belföldivendég-éjszakák száma kiugró mértékben nőtt a Bük–Sárvár turisztikai térségben, ahol 26 százalékkal bővült, a Balatonnál 25, Budapesten 9,9 százalékkal emelkedett, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 

Az összes turisztikai térségben bővült az előző évhez képest a külföldi vendégforgalom.

A legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55 százalékkal. Budapesten eközben 26, a Balatonnál 9,3 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Rekordévit meghaladó eredmények

A vendégforgalom összetétele kiegyenlítetten alakult, februárban a vendégéjszakák 54 százalékát külföldiek töltötték el hazánkban. A hozzájuk köthető 1,2 millió vendégéjszaka 

24 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 13 százalékkal a 2019. februárit is túlszárnyalta. 

A belföldi vendégek által eltöltött több mint egymillió vendégéjszaka 14 százalékkal haladja meg a tavaly februári és 1 százalékkal a 2019-es adatokat – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH gyorsjelentését.

Az élénkülő utazókedvnek köszönhetően 

a szálláshelyek árbevétele 15 százalékkal nőtt,

csaknem 48 milliárd forint bevételt könyvelhettek el.

A növekedésből a vidék nagyobb mértékben részesült: 29 milliárd forintot vidéken költöttek el a vendégek, ahol a bevételek 18 százalékkal haladták meg a tavaly februárit. 

A vendéglátóhelyeken összesen 130,3 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 februárjában, ez 15,5 százalékos növekedés az előző év második hónapjához képest, 2019 februárjához képest pedig csaknem megduplázódott a bevétel – mutat rá a minisztérium.

A turizmus a több mint 10 százalékát biztosítja, és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. Az NGM közleményében nahgsúlyozza, hogy a turisztikai fogyasztás bővülése jócskán hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa a gazdasági növekedést.