Lepsényitől Szemereyig

Vállalatok

Beolvad a Szemerey Tamás nagyvállalkozóhoz köthető Mabi-Bus Kft.-be az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft., és az utóbbi nevén folytatja a működését várhatóan a második félévtől – közölte a Mabi-Bus. Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltsége közvetett: a Mabi-Bus egyik tulajdonosa az Evopro Bus Kft., s az ebben résztulajdonos, brnói bejegyzésű Lugreda a.s. kapcsolható Szemereyhez.


Az Ikarus Egyedi eddig is a családba tartozott, miután az Ikarus EAG Ingatlanhasznosító Kft. és az Albatric Kft. által tavaly alapított céget idén februárban megvette a Mabi-Bus. Utóbbi a 2015 szeptemberében záruló üzleti évben 937 millió forint árbevételt és bő 100 millió forint adózott eredményt könyvelt el. A mérlegtervezet szerint az összeolvadás után a jogutód, az Ikarus Egyedi saját tőkéje 865 millió, a jegyzett tőkéje 5,85 millió forint lesz, kötelezettségei pedig megegyeznek a Mabi-Bustól örökölt 3,3 milliárd forinttal.


A jövőben Ikarus néven működő Mabi-Bus 2013-ig NABI Gyártó Kft. néven volt ismert, amerikai kézből akkor vásárolta fel az Evopro-csoport (utóbbiból vette meg Szemerey az azóta Növekedési Hitel Bankká átnevezett Evobankot). Az Evopro-csoport saját autóbuszfejlesztésbe fogott, ennek eredménye a Modulo-család, amely elektromos és hibrid változatban és kompozitkarosszériával is készül. A fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv 380 millió forintos támogatással járult hozzá. A buszos társaság legutóbb azzal került a hírekbe, hogy 4 milliárd forintnyi közpénzhez jutott a nemzetgazdasági tárcától, miután megnyerte a BKV tenderét 20 darab elektromos busz szállítására.


A 168 óra című hetilap összeférhetetlenséget feszegetett olyan alapon, hogy Lepsényi István jelenlegi gazdasági államtitkár „segédkezett állami forrásból jelentős üzletet összehozni” annak a cégnek, amelyben korábban tisztséget viselt. Lepsényi ugyanis a Mabi-Bus felügyelőbizottsági elnöke volt tavaly október végéig, majd a gazdasági tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára lett. Fennhatósága alá tartozott többek között a támogatási szerződések előkészítése, olyanoké is, mint a Mabi-Bus által decemberben elnyert szubvencióé.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.

Eljött a precíziós mezőgazdaság kora

A magyar agráriumnak 269 millió eurót hozhatnak az 5G-technológiák.

Bajban az amerikai vécépapír-gyártók

Jelentősen visszaesett az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Már látszik a fény a londoni alagút végén

A brit gazdaság a tavalyi hatalmas esése után kezd visszakapaszkodni, de februárban így is 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Világgazdaság Piactér