Nem okoztak nagy meglepetéseket a rövidebb hét makrogazdasági adatai. A nagy érdeklődéssel várt februári fogyasztói árindex a piaci várakozásokat igazolta, így nagy a valószínűsége annak, hogy az elemzők által felrajzolt inflációs pálya valósul meg az idén.

A pénzromlás mértéke 6,2 százalékra mérséklődött az év második hónapjában.

A legkritikusabb árucsoportnak számító élelmiszerek körében továbbra is érzékelhető az idényáras élelmiszerek okozta kisebb nemzetközi ársokk, de a teljes árucsoport így is kisebb mértékben drágult, mint tavaly.

Januárhoz képest stagnált a tartós fogyasztási cikkek ára, ami arra utal, hogy az árfolyam begyűrűzése az importárakba lassabb lesz, mint korábban feltételezhető volt. Ez egyébként az idei, illetve a hosszabb távú inflációs célkitűzés legnagyobb kockázata - állítják elemzők.

A decemberi inflációs célkitűzés teljesüléséhez egyre inkább kell az is, hogy a választások körüli bizonytalanság következtében ne gyengüljön jelentősen a forintárfolyam. Az év végi árindex valószínűleg így is az 5-5,5 százalékos tartományban lesz, ami a célsáv felső szélét jelenti. A dezinflációs folyamat az év második felében nagy valószínűséggel nem lesz olyan dinamikus, mint ezekben a hónapokban, ugyanakkor megoszlanak a vélemények abban, hogy lassú árindexcsökkenés, stagnálás vagy kismértékű emelkedés következik-e be.

A külföldi hírek közül mindenképpen az európai uniós GDP-növekedési adat érdemel említést: 2001 utolsó negyedében - az előző időszakhoz képest - zsugorodott a gazdaság. 2002 első három havától viszont már mérsékelt bővülést vár az Európai Bizottság, vagyis az öreg kontinens elkerülheti a recessziót.

A héten a reálszektor év eleji teljesítményéről kaphatunk újabb adatokat. Az ipar részletes számai valószínűleg azt mutatják majd, hogy az előzetes adatok által mutatott visszaesésért az exportkereslet, illetve a belföldi értékesítések pangása egyaránt felelős. A szektortól elkülönítetten kezelt építőipartól az várható, hogy januárban a múlt évi dinamikus növekedés folytatódott.

A fizetési mérleg végleges adatai várhatóan nem térnek el jelentősen az előzetesen publikált számoktól - januárban a folyó mérlegben a vártnál nagyobb hiány halmozódott fel -, míg a kereseti statisztikára azért vetül majd a korábbinál kisebb figyelem, mivel a sok év végi, év eleji eseti kifizetés miatt a reálkereset-változás jelentősen eltérhet az első hónapban kimutatottól. (MI)