Vitathatatlanul nagy jelentőségű esemény a Budapesti Értéktőzsde és a Deutsche Börse együttműködési megállapodása, melynek révén a hazai brókercégek közvetlenül kapcsolódhatnak rá a frankfurti piac kereskedési rendszerére. A hazai tőzsde életében nyugodtan lehet történelmi jelentőségűnek nevezni a szerződést, már csak azért is, mert ez az első ilyen jellegű megállapodás. Azt azonban egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy a tegnapi nap a hazai befektetők ünnepe is lenne. Ehhez ugyanis az kellene, hogy a külföldi részvények vételéért, illetve eladásáért kért jutalék számottevően csökkenjen.

A budapesti piac fő problémájának egyértelműen a csekély kínálat tekinthető. A piac éltető ereje a likviditás mellett az, hogy aki akar, kedvére találhasson magának kellően izgalmas részvényeket. Akármennyire is fájó, ma a hazai piacon nincs akkora kínálat, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kockázatot és minőséget nyújtó papírt. Tudomásul kell venni, hogy a külföldi részvények szerepe emiatt nő. Ezt ismerte fel a BÉT is azzal, hogy a külföldi részvényforgalmat a megállapodással megpróbálja átterelni a hazai tőzsdén.

A BÉT tehát nyer, mert bevétele növekszik. A brókercégek is nyernek, mert olcsóbban kereskedhetnek külföldön. A nagy kérdés már csak az, hogy az ügyfelek jelenleg riasztóan drága jutalékai csökkennek-e, s ha igen, milyen mértékben. A befektetési szolgáltatók jelenleg a nem túl magas forgalom miatt még saját költségük több mint dupláját kérik el ügyfeleiktől a külföldi részvények kereskedéséért, most azonban jelentősen csökkenhetnek a brókercégek terhei. A hazai befektetők igazán jól csak akkor járnának, ha a jelenlegi díjak durván megfeleződnének. Ebben az esetben a hazai papírok vétele még mindig kisebb jutalékkal járna, azonban tényleges választási lehetőség nyílna: olcsón venni a kevés hazai közül, vagy kicsit drágábban a sok száz világcég részvényéből.

Kérdés, hogy a brókercégek hajlandók-e kockáztatni, s még a jelenlegi forgalom mellett engednek-e árrésükből. Bízzunk benne, hogy a tőzsdei klíma is kedvezően változik, s ez így már elegendő lesz ahhoz, hogy a befektetői érdeklődés növekedése versenyre késztesse a befektetési szolgáltatókat, ami végül a részvénybefektetések népszerűségének növekedését hozhatja.