Miután Medgyessy Péter és a döntéseit hatékonyan befolyásoló MSZP-vezetés villámgyorsan - a koalíciós partner bevonását részben mellőzve - rendezte a Kiss Elemér kancelláriaminiszter soron kívüli bukása után kialakult helyzetet, az a legérdekesebb, hogy a továbbiakban mi történhet a Miniszterelnöki Hivatalban, a koalícióban és a szocialista pártban. (Nem elhanyagolható tehát az sem, hogy az európai integrációs tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásának körülményei okán szerényen berzenkedő szabad demokraták hogyan kísérlik meg orvosolni sérelmeiket.)

Kiss Péter "előléptetése" különben egy az előző ciklusban tapasztalthoz hasonló folyamat kezdetét is jelentheti. Emlékezetes: első nekifutásra az Orbán-kormány is több poszton próbálkozott olyan miniszterekkel, akik nem kötődtek szorosan a Fideszhez, később azonban pártpolitikusokkal váltották fel őket. Most hasonló húzást elemezhetünk.

A munkaügyi tárca élén dinamikus és tehetséges új MeH-vezér természetesen a szocialisták "kádere". Az, hogy a miniszterelnök első számú bizalmasa, Draskovics Tibor helyett a kabinet - nem hivatalosan - második emberévé lépett elő, hosszabb távon számos hozadékot kínál a párt és az ő számára egyaránt. Egyáltalán nem pusztán arról van szó, hogy az MSZP ezúttal - egyszer és kivételesen - keresztülvitte akaratát. Kiss Péter révén ugyanis a legnagyobb kormánypárt állandóan, minden fontos esetben ott lesz Medgyessy Péter közvetlen közelében. Azaz: bár nem biztos, hogy a kormányfő mozgástere szűkül, mégis indokolt a párt eddiginél masszívabb kontrolljára számítania.

Kiss Péter erős és kitartó politikus. (Az MSZP ügyvezető alelnökeként néhány éve megbukott, mégis csúcsközelbe kapaszkodott megint.) Előélete azt sejteti: bátran bizakodhat abban, hogy megbirkózik a monstrummá duzzasztott MeH-ben rászakadó feladatokkal és tucatnyi politikai államtitkárával. Garancia persze nincs semmire, de ha sikeres lesz, a pártban is vidám jövő várhat rá. Innen nézvést módfelett izgalmas, hogy a 2004 második felében esedékes - az ez év márciusit követő újabb - MSZP-tisztújítás közeledtével a szocialista vezetők középnemzedékének prominensei hol és hogyan vélik majd megtalálni a legígéretesebb startpozíciókat.