Az erősödő kamatcsökkentési várakozások és a hozamesés jegyében telt a múlt hét, kissé hektikusabbá váló forintpiaci mozgások mellett. A befektetők a másodpiacon már mintegy 75-100 bázispontos mai kamatcsökkentést is beáraztak, a Reuters felmérése szerint azonban a szakértők arra számítanak, hogy 50 bázisponttal (0,5 százalékponttal) mérsékli az irányadó kamatlábat a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanakkor a megkérdezettek decemberre további, ugyanekkora kamatcsökkentést várnak, vagyis úgy vélik, a jegybank kitart az idén alkalmazott, óvatos kamatcsökkentés politikája mellett. Ezzel együtt most először érezhető, hogy ez a politika is okozhat piaci turbulenciát.

A Reuters-poll eredményei közé tartozik még, hogy a piac szerint sem az idén, sem jövőre nem teljesül a költségvetés deficitterve: a 19 közgazdász közül például 12 úgy véli, hogy 2005-ben is eléri az 5 százalékot az államháztartási hiány (a Pénzügyminisztérium 4,7 százalékkal számol).

A jegybank kamatdöntő testületéhez kapcsolódó hír, hogy a törvénymódosításhoz benyújtott módosító indítványok értelmében tizenhárom tagja lesz a monetáris tanácsnak. Ezt a héten szavazza meg az Országgyűlés - mert az már biztosra vehető, hogy a kormány a nemzetközi kritikák ellenére is keresztülviszi a jegybanki függetlenség csorbítására irányuló terveit. Továbbra is lesz viszont kontrollja az Igazságügyi Minisztériumnak a jegybank jogalkotó tevékenysége fölött, mivel az ezt megszüntető módosító indítványt a kétharmados többséggel kellett volna megszavazni. A Fidesz azonban nemmel szavazott, ami azért érdekes, mert ez volt az egyetlen javaslat, ami ténylegesen a jegybanki függetlenség növelését szolgálta volna - ezt a módosítást az Európai Központi Bank sürgette.

Szeptemberben a keresetek reálértéke 0,7 százalékkal elmaradt a tavalyi szinttől. A bruttó bérnövekedés üteme a versenyszektorban 6-8 százalék közé süllyedt, ami azt mutatja, hogy vége a korábbi évek rendkívül dinamikus, a termelékenységnövekedést messze meghaladó ütemű bővülésnek, sőt némi korrekció is megfigyelhető (lásd ábránkat). (MI)