Benne vagyunk a sűrűjében. A képviselők ma végső formába öntik a jövő évi adótörvényeket, holnap és holnapután meg folytatják a polémiát a 2005. évi költségvetésről. A politika iránt "szakmai alapon" érdeklődők számára nincs ennél izgalmasabb. E szép őszi kedd délutánján a honatyák eldönthetik, legyen-e január 1-jétől - 25 százalékos kulccsal - árfolyamnyereség-adó, vagy sem. A jelek szerint a Fidesz kész összefogni a kisebbik kormánypárttal is, hogy a nagyobbikat bosszantsa. Kérdés, három párt elég lesz-e ahhoz, hogy a vélhetően még ebben a pillanatban is újabb fortélyokon gondolkodó és módfelett fegyelmezett legnagyobb felett diadalmaskodjon.

Szerda-csütörtökön a büdzsé általános vitája jön. A lényeget a vezérszónokok elmondták múlt pénteken. Ezúttal inkább az érkező módosító indítványokra érdemes figyelni, hisz benyújtásuk határideje a vita csütörtök esti lezárásakor lejár. Igaz, a lényeges változtatási szándékokat mindig a kapcsolódó korrekciók rejtik. Azokra néhány hetet még várni kell.

Ennyit a fontos dolgokról. Ám aki a harsányabb, bulvárosabb "vége" felől közelíti a politikát, annak sincs oka unatkozni. Itt van mindjárt az MDF harci történetének újabb fejezete. A Ház ügyrendi bizottságának szocialista többsége másodszor találta jogszabályszerűnek az MDF-képviselőcsoport dávidista kisebbségének fura döntéseit. (Herényi Károly frakcióvezetőt kétszer váltották le a lakitelekiek. Többször vélhetően nem fogják, miután zömüket kiebrudalták.) A legviccesebb az, hogy a szocialisták egy olyan állásfoglalásra hivatkoznak, amelyet az előző ciklusban még házszabály- és alkotmányellenesnek találtak. Most a Fidesz használja az akkori oppozíció érveit - hiába. Csak a szereposztás változott. (GA)