Az önkormányzatok többsége örül annak, hogy helyreáll az eredeti rend, hiszen ők tárgyalhatnak közvetlenül a cégekkel, ezzel hatékonyabb lehet a rendszer, ráadásul nem is jelentett volna nekik megtakarítást, hiszen a többi adó beszedésére fenn kellett tartani az apparátust. Számos falunak azonban inkább gondot okoz a módosítás, mert nem rendelkeznek megfelelő szakembergárdával.

A vállalkozások esetében főleg nem egyértelmű a helyzet. Egyfelől újra bonyolultabbá válik az életük, hiszen – főleg a nagyobb cégek – nem egyetlen állami, hanem több helyi adóhatósággal állnak kapcsolatban. Ugyanakkor az önkormányzati vezetők jobban ismerik a helyi viszonyokat, a cégek gondjait, ezért rugalmasabbak lehetnek.
Persze a vitát az dönthetné el – hiszen ez a legfontosabb kérdés –, ha tudnánk, melyik szervezet, a helyi vagy a központi adóhatóság szedné be a több pénzt, hiszen ez a települések egyik legfontosabb bevételi forrása. Ám az APEH-nek nem volt ideje az érdemi munkára, ezért a pró és a kontra érvelők is csak a megérzéseikre és nem az objektív adatokra támaszkodhatnak.

A helyzetnek persze komoly pikantériát ad, hogy ez az adónem már régóta halálra van ítélve, hiszen minden döntéshozó tudja, a cégeknek nagy terhet jelent, ráadásul igazságtalan is. Ám eddig senki nem volt képes végre is hajtani az ítéletet, hiszen a falvak, városok képtelenek lennének enélkül működni.

A hipa kivezetéséhez teljesen át kellene alakítani az önkormányzati rendszer finanszírozását, amit már eddig is sokan megpróbáltak, eddig eredménytelenül. Most azonban újra hozzá kell fogni. S nem csak emiatt.