BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adó Európának

Brüsszel rövidesen előterjeszti javaslatait az unió saját bevételi forrásainak a gyarapítására – közölte Janusz Lewandowski költségvetési biztos.
2010.08.10., kedd 05:00

Szóba jöhet egyes pénzügyi tranzakciók, a légi közlekedés megadóztatása, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételek unióhoz való átcsatornázása.

Borítékolni lehet, hogy a légitársaságok vagy a kvóták témájában érintett, pénzhiánnyal küszködő tagországok aligha fogadják örömmel a vonatkozó terveket, de a legtöbb vita nyilván a sokat emlegetett pénzügyi tranzakciós adó ügyében várható. A Nobel-díjas James Tobin nevéhez köthető, eredetileg a devizaspekuláció visszaszorítására kitalált tranzakciós adó bevezetését sokan és sokszor szorgalmazták – az Európai Parlamenttől Van Rompuyig, az Európai Tanács elnökéig. Legutóbb a Párizs–Berlin tandem indítványozta a G20 júniusi csúcstalálkozóján, de a tervek mind ez ideig elbuktak.

Most viszont a megszorító programokkal küszködő uniós országok többségében kedvezőbb lehet a fogadtatás, az új adó – remélhetik – terheket vehet le az állami költségvetésekről. (Egyébként a mostani elképzelésektől függetlenül futó bankadótervek is ezt a célt szolgálják.) Az ellenérdekelt pénzügyi szektor lobbierejét a válság meggyengítette.

Az ördög azonban a részletekben rejlik. Nem tudni még, az adó pontosan milyen pénzügyi tranzakciókat érintene, lehet-e olyan szabályozást kialakítani, hogy különböző raffinált derivatívügyletekkel ne lehessen kibújni alóla. (Strauss-Kahn IMF-vezér ugyanis ettől tart.) Elejét lehet-e venni a tőkemenekítésnek a sarcot nem alkalmazó régiókba?

Az adó, melynek kulcsa a közkézen forgó javaslatok szerint a tranzakció értékének az egytized százalékát sem érné el, sok kicsi sokra megy alapon akár százmilliárd eurós bevétellel is gyarapíthatná az uniót. Szép összeg, kellő muníció lenne az EU-nak ahhoz, hogy önálló szereplőként is határozottabban hallassa szavát. Kérdés, hagynák-e a tagjai.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.