Vélemény

Városi rangsorok

Olykor a politikában is előfordul, hogy a sejtéseinket többé-kevésbé alátámasztják a tények. A Progresszív Intézet felmérése jó példa lehet erre.

A kutatók 46 önkormányzat gazdálkodását, intézményi, infrastrukturális fejlesztéseit, humántevékenységét vették górcső alá tizenkét indikátor alapján. A most elkészült felmérésből kiderül, a fővárosi kerületek általában jobb helyzetben vannak, mint a vidéki nagyvárosok. Továbbá, a fideszes vezetésű települések inkább vállalják az eladósodást annak érdekében, hogy fejleszthessenek, ezzel szemben a szocialisták inkább a pénzügyi helyzetükkel törődnek. S az elmaradottabb térségekben többet fordítanak jóléti célokra, a legtöbb cég pedig Budapest V. kerületében működik.

Vannak persze a trendektől eltérő városok is. Pécs ugyan abszolút értékben a legeladósodottabb város, ám az irdatlan mértékű tartozás még az MSZP-s városvezetésnek „köszönhető”, amióta azonban a fideszes Páva Zsolt a polgármester, csökkent az összege; más kérdés, hogy a kulturális főváros projektje is erősen árnyalja a képet.

A tavaszi országgyűlési választások idején sokan találgatták, miként fordulhatott elő, hogy a szocialisták csak a XIII. kerületben tudtak egyéni mandátumot – de ott mindjárt kettőt is – nyerni. S jött az obligát válasz: a Tóth József vezette önkormányzat tényleg példásan működik, s ezt honorálták a választópolgárok. De miután a hála nem politikai kategória, sokan kétkedve fogadták ezt a fejtegetést. Erre az intézet megállapította, ez a városrész szinte minden tekintetben az élen áll.

Így a naiv és lánglelkű politikusok e példa alapján nyugodtan hihetik – másfél hónappal a választások előtt ez különösen fontos –, hogy érdemes (volt) jól dolgozni a települések élén, az eredmény megmutatkozik majd a szavazatokban is.
Azután vagy igazuk lesz, vagy nem.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek