Vélemény

Éhséglázadás - India következik?

Nagy-Britannia kiszáll az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetéből (FAO), ha az a jövőben sem lesz képes hatékonyabb módon fellépni az éhezés ellen – fenyegette meg szombaton a római székhelyű szervezetet London. A brit kormány a régóta bírált és tehetetlennek tartott FAO helyett egy másik ENSZ-szervezet, az emberek tömegeinek ellátásáról gondoskodó Világélelmezési Program (WFP) támogatására összpontosítana az eddigieknél nagyobb összegekkel.

A világ egyik legnagyobb adakozójának számító Nagy-Britannia látnivalóan gyorsabb és hatékonyabb fellépést sürget a küszöbönálló élelmiszerválság katasztrofális hatásainak elkerülésére. A nagy államadóssággal küzdő brit kormány spórol: szinte semmire sem fordít a tavalyinál több pénzt. A ritka kivételek egyike a harmadik világ országaiban fejlesztő, Andrew Mitchell által vezetett nemzetközi fejlesztési minisztérium kasszája. Mitchell a több pénzzel nagyobb politikai nyomást is vett a nyakába.

A sok egyéb összetevő mellett elsősorban az élelmiszerárak hirtelen megugrása miatt kitört arab lázadások átterjedése Indiára ugyanis szinte kezelhetetlen helyzetet teremtene.

Gyarmatbirodalma széthullása után évtizedekkel London fontosabb gazdasági érdekeltségekkel van jelen Indiában, mint bármikor. A brit kormány tudja: az éhínséggel fenyegetett indiai páriák tízmillióinak gyomrát meg kell tölteni. Ha ugyanis ők az utcára vonulnak, az arab forradalmakra csak mint előjátékra fogunk visszaemlékezni. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek