Nem sikerült a csúcstámadás, Kerekes Bence és Klein Dávid nem érte el a 7403 méteres Istor-o-Nal legmagasabb pontját – számolt be a Hóhatár Facebook oldal hétfőn délelőtt. Bár az évtizedek óta érintetlen pakisztáni hegyre indított magyar expedíció célja nyilván a sikeres csúcsmászás volt, Suhajda Szilárd tragédiája óta ez már biztosan csak másodlagos kérdés. A fő, hogy a hegymászók jól vannak és biztonságosan leértek a hegyről. 

Kerekes, Klein
Kerekes Bence és Klein Dávid (Fotó: Hóhatár / Facebook)

A szakmai oldal azt írta, hogy ugyan a csúcssiker elmaradt, de maga a mászás nagyszerű élménnyel gazdagította a hegymászókat. Kerekes Bence és Klein Dávid még június 20-án indult el pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélkül a csúcsmászó körre. Utolsó nyilvános bejegyzésük június 19-én született, amit június 24-én hoztak nyilvánosságra a közösségi médiában. Azóta helyzetükről nem érkezett újabb információ, ezért 

a mostani tájékoztatást feszült várakozás előzte meg az expedíció iránt érdeklődők körében.

Ugyan teljesen normálisnak tekinthető, hogy a világ másik pontjáról magashegyi körülmények között nem folyamatos az információáramlás, de kétségtelen, hogy a májusi, drámába torkollt Mount Everest-mászás még hosszú ideig biztosan rányomja a bélyegét az éppen aktuális magyar expedíciókra. Így kiemelt figyelem övezi Varga Csaba hegymászót, aki a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra készül ugyancsak "tisztán". Ő a terv szerint napokon belül megindítja a csúcstámadását.

Miért nem sikerült Kerekes Bence és Klein Dávid expedíciója?

Az első közös mászásukat végrehajtó Kerekes Bence és Klein Dávid június 21-én érte el a 6250 méteren lévő kettes tábort, ami ők maguk építettek ki. Egy nappal később elindultak felderíteni a csúcsra vezető hógerincet. Ez sajnos a szerkezete miatt biztosíthatatlannak bizonyult. Ha csak egyikük kicsúszik, az nagy valószínűséggel mindkettőjükre végzetes lett volna. A hegymászók 22-én 6400 méteren éjszakáztak, majd úgy döntöttek, hogy másnap korán tesznek még egy próbát a gerinccel. Nagyjából 200-250 métert haladtak, de csak borzasztó lassan, továbbra is biztosítás nélkül. 

A visszafordulás mellett döntöttek.

Megkezdték a leereszkedést. Módszeresen minden felszerelésüket és szemetüket leszállították a hegyről. Az alaptábort június 23-án a délutáni órákban érték el. "Bár a BWT Hindukus Expedíció nem érte el az Istor-O-Nal csúcsát, egy minimalista stílusban végrehajtott szép expedíció áll mögöttünk. Tudtuk, hogy egy ilyen hegyen párosunk esélyei bizonytalanok. Bár szomorú szívvel vesszük tudomásul, hogy a csúcsot nem értük el, az általunk végrehajtott mászóeredményekre és munkára büszkék vagyunk. Hálásak vagyunk szeretteinknek, partnereinknek és egymásnak a közös kalandért" – étékelt Kerekes Bence és Klein Dávid. Az egyelőre nem ismert, mikor érkeznek haza Magyarországra.

Évtizedek óta érintetlen csúcsot indult el meghódítani Klein Dávid

A pakisztáni-afgán határvidékre indult egy magyar expedíció.