Valószínűleg az utolsó felvétel került elő Suhajda Szilárdról, aki a Föld legmagasabb pontját, a 8850 méter magas Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni, de nem élte túl az expedíciót. Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapatának tagjaként május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hegyoldalon ült, a hóban – írja az Explorersweb. Ferrer lefotózta a magányosan üldögélő mászót, majd szóba elegyedett vele. 

Az utolsó felvétel Suhajda Szilárdról, aki a Föld legmagasabb pontját, a 8850 méter magas Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni.
Fotó: Ben Ferrer

Megkérdezte, hogy milyen messze van még az Erkély (8400 méter), de közben eléggé fáradtnak tűnt, amiből én rosszul arra következtettem, hogy közli a csapatával a helyzetét, és esetleg visszafordul

– mondta Ben Ferrer, hozzátéve, az alaptáborban már beszélgettek egymással. A férfinak ezután Suhajda röviden annyit mondott, hogy rendben van, majd lassan felállt, és továbbindult. 

Ferrer szerint egyébként az volt az év legalkalmasabb napja a csúcsmászásra: a meleg hőmérséklet mellett kevesen tartózkodtak fent, a szél se fújt, és viharfelhőket sem igen lehetett látni az égen. 

Hat órával a találkozást követően Suhajda Szilárdot már az Erkély fölött látta Elia Saikaly, aki ugyan megpróbált kommunikálni vele, de már nem tudott. 

„Hiába szólítottam meg, nem válaszolt. Nagyon eltökéltnek tűnt, lassan, de biztosan haladt felfelé. Látszott rajta, hogy kemény fából faragták” – fogalmazott Saikaly. 

A két szemtanú ezzel gyakorlatilag megcáfolta a magyar hegymászó halálának legelterjedtebb teóriáját: korábban ugyanis arról lehetett hallani, hogy sokan voltak a Mount Everesten, Suhajda pedig dugóba került, ami hátráltatta a csúcskísérletben. Ráadásul ezek alapján az időjárás is kifejezetten kedvező volt aznap, amikor eltűnt. 

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt: 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első, és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda a legmagasabbra jutott honfitársunk palack és serpák nélkül.

A magyar hegymászó három akklimatizációs kört követően május 23-án este a 7900 méteren található négyes táborból kezdte meg a csúcskísérletet. Időközben kiderült, hogy a GPS-jeladó nem működött megfelelően, május 24-én magyar idő szerint 15.47-kor érkezett tőle az utolsó életjel 8795 méter magasságból. A következő napon, május 25-én reggel egy csúcsot megjárt serpa beazonosította a Csomolungmához vezető utolsó szakasz, az úgynevezett Hillary-lépcső mellett, ekkor még mutatott életjeleket. Később több tapasztalt hegyi vezetőt indítottak el érte, de nem találták meg.

Videón, ahogy egy csapat serpa lehoz egy malajziai hegymászót az Everest halálzónájából

Így néz ki a hegyi mentés 8500 méteres magasságban.