Magyar gazdaság

A dél-alföldiek termálgyűrűt terveznek

Brüsszel véglegesítette a PHARE 2000-es program éves keretét. Ennek megfelelően az abban részt vevő -- a kormány által kijelölt -- dél-alföldi, észak-magyarországi és észak-alföldi régiók ez évtől 2002-ig évente és térségenként nyolc-nyolc millió euró összegű támogatásra pályázhatnak.

A véglegesített brüsszeli döntés szerint a PHARE 2000-es program keretében három éven át évi nyolcmillió eurós támogatást kapnak az abban részt vevő -- a kormány által kijelölt -- dél-alföldi, észak-magyarországi és észak-alföldi régiók. Ez az összeg még kiegészül a brüsszeli programokhoz kapcsolódó hazai költségvetési társfinanszírozással, ennek mértéke a projektek értékének általában 20-25 százaléka.



Mint ismeretes, Brüsszel a támogatással egyrészt területfejlesztést kíván elérni, ami a régiókban a vállalkozói és befektetői környezetet javítja. Így többek között a környezetvédelmi célú fejlesztéseket, illetve a foglalkoztatást és a képzést segíti. A program pénzére a régió szereplői -- vállalkozók, vállalatok, ökormányzatok és civil szervezetek -- pályázhatnak kisebb összegű projektekkel, a versenyképesség javításának céljával.



A dél-alföldi régió tanácsa már eldöntötte, hogy milyen konkrét tervekkel vesz részt a programban. Kettébontották a PHARE-keretet úgynevezett regionális kihatású mega- -- ezek értéke meghaladja a kétmillió eurót -- és kisebb projektekre. Ez utóbbi keretre a tanács ír ki pályázatot a térség szereplői számára, és a támogatásra javasoltak kerülnek a budapesti delegációhoz -- mondta el lapunknak Nógrádi Zoltán ügyvezető.



A 2000. évi keretben három megaprojekt szerepel: összesen kétmillió euróból két szilárdhulladék-lerakó épül a térségben Vaskút és Gyomaendrőd környékén. A beruházások vállalkozási övezetben valósulnak meg, javítva ezzel az adott kistérség befektetői vonzerejét.



A 2001-es keretben kétszer kétmillió euró összeget költhetne a régió a nagyprojektekre. A dél-alföldi megyék úgy döntöttek: a teljes összeget -- négymillió euró -- gyógy- és termálturisztikára fordítják. A térségben egy ágazat fejlesztésére ilyen nagy összeg eddig soha nem állt rendelkezésre. A tanács úgynevezett termálgyűrű kialakítását tervezi, amelynek keretében húsz minősített gyógyvízzel ellátott települést érintene a fejlesztés. A településegyüttes átfogó fejlesztése révén Kelet-Magyarországon megteremtődne az alapja egy a jövő évezred idegenforgalmában növekvő részesedésű rekreációs turizmusnak.



A dél-alföldi termálgyűrűprojektet Brüsszel várhatóan a napokban hagyja jóvá. A PHARE 2000 utolsó évében, 2002-ben szintén kétszer kétmillió euró használható megaprojektekre. A dél-alföldiek ezt fele-fele arányban a régió innovációját elősegítő, illetve a hátrányos helyzetű rétegek szociális és képzési felzárkóztatására készült tervekre fordítják.



A program három évében fennmaradó, 6, illetve 4-4 millió eurónyi, úgynevezett kisprojektekre költhető pénzeket elsősorban a kis- és középvállalkozások együttműködésének segítésére, illetve e kör képzésére szánják.


Három év alatt öt megaprojekt Brüsszel véglegesítette a PHARE 2000-es program éves keretét. Ennek megfelelően az abban részt vevő -- a kormány által kijelölt -- dél-alföldi, észak-magyarországi és észak-alföldi régiók ez évtől 2002-ig évente és térségenként nyolc-nyolc millió euró összegű támogatásra pályázhatnak. Rákóczi Gabriella-->

Kapcsolódó cikkek