BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kac átalakítása várható

Ma teszi le a hivatali esküt Turi-Kovács Béla, akit a parlamenti szakbizottság tegnap egyhangú szavazással környezetvédelmi miniszternek javasolt. A kisgazda politikus az eddigieknél jóval nagyobb érdekérvényesítő tevékenységet ígér. Ezt saját politikai súlyával és a miniszterelnök részéről megnyilvánuló támogatással indokolta a Világgazdaságnak.

Nincs csodafegyverem, az eddigieknél nagyobb környezetvédelmi érdekérvényesítő tevékenységet saját politikai súlyomra és a miniszterelnök támogatására alapozom -- válaszolt a Világgazdaság kérdésére Turi-Kovács Béla, akit az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága 16 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazat nélkül jelölt a miniszteri posztra.
A környezetvédelmi bizottság jelenleg kisgazda alelnöke a meghallgatáson egyik fő feladatának a jogalkotási munka felgyorsítását nevezte. Ezen a területen a szaktárca elmaradása annyi, mint az összes többi minisztériumé együtt. Behozhatatlan lesz a hátrányunk, ha jövő március 31-éig nem alkotja meg a minisztérium azt a hét jogszabályt, amelyeket már 1999-ben hatályba kellett volna léptetni. Lapunknak példaként a környezeti hatásvizsgálatra, valamint a hatósági eljárásokra vonatkozó szabályokat említette.
Szakmai céljai közül az első a környezetvédelmi alap célelőirányzat (kac) teljes eljárásának felülvizsgálata, átalakítása és átláthatóvá tétele. Tervei szerint jövő január 1-jével hatályba lép az ezzel kapcsolatos miniszteri rendelet. Célja, hogy a pályázó ne legyen kiszolgáltatott, és senki se élvezzen előnyt már a projekt benyújtásának pillanatában. Nagy csábításnak nevezte azt a pénzt, ami ingyen kapható, ezért a kac egy részét visszatérítendő támogatássá szándékozik alakítani. Ebben Illés Zoltán, a bizottság elnöke is támogatja.
Arra törekszem, hogy a környezetvédelmi tárcán belül béke legyen -- válaszolt Turi-Kovács Béla képviselői felvetésre. Egyúttal a munkafeltételek javítását ígérte, de az eddigi munkatempó megsokszorozódását is elvárja. Nem fél a civil szervezetektől, számít rájuk, és nagyobb szerepet szán nekik. Regionális szintű megjelenésükkel sokat segíthetnének a környezetvédelem ügyének -- mondta.
Az FKGP-nél soha senki nem mondta, hogy a Környezetgazdálkodási Intézetnél minden rendben van, de veszélyes tendencia összemosni a polgári, a munka- és a büntetőjogi felelősséget -- mondta kérdésre válaszolva. A közelmúltban az intézetnél kinevezett miniszteri biztos feladata, hogy tisztázza a helyzetet, és mindenkit, aki erre rászolgál, az adott vétségnek megfelelő eljárás keretében vonjanak felelősségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.