Magyar gazdaság

Nem csökken a kórházi alapdíj

A parlament felhatalmazta a kormányt, hogy pénzt csoportosítson át az egészségbiztosító kasszái között. A tb zárszámadási törvényében 152 milliárd forintra növelték a gyógyszerbüdzsét, ám az OEP optimista becslése szerint 147 milliárd elég lehet az orvosságokra, így elképzelhető, hogy innen pótolják a kórházi kassza 3,2 milliárdos hiányát.

Egyelőre csak sejteni lehet, hogy a kormány az egészségpénztár 152 milliárd forintra növelt gyógyszerkasszájából (az előirányzat 135 milliárd) pótolja majd a fekvőbeteg-szakellátási büdzséből hiányzó 3,2 milliárdot. Ha ez elmaradna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) decemberben 20 százalékkal csökkenteni kellene a kórházban ápolt betegek után járó, 75 500 forintos átlagos alapdíj összegét.Tény, hogy a biztosító zárszámadási törvényében csak a gyógyszerkasszát gyarapította a Ház, az egészségügyi bizottság korábban csaknem egyhangúlag megszavazott indítványát -- ebben a fekvőbeteg-ellátási kiadások 3,2 milliárdos növelését javasolták -- 46 százalékkal elvetette. Vojnik Mária szocialista képviselő elkeserítőnek tartja, hogy a betegellátásért felelős miniszter és a szaktárca politikai államtitkára sem támogatta a javaslatot. Elmondta azt is, hogy a különféle címeken 32 milliárddal növelt idei tb-büdzsé nem képezheti a jövő évi alapját, így ma annak átdolgozását kéri az MSZP-frakció.Az OEP gyógyszerügyi főosztályvezetőjétől megtudtuk, hogy október végéig 122 milliárd forintot költött el az OEP a gyógyszerek árának támogatására. Kőrössy Péter elmondta: havonta 12-13 milliárd forintot fordít a biztosító a patikaszerek ártámogatására. Becslése szerint -- amit a múlt év gyógyszerfogyasztására és nem várt események mellőzésére alapozta -- az év végéig 146-147 milliárd lehet a kiadásuk. Ha a főosztályvezető optimista becslése beválik, a gyógyszerkasszából pótolható a kórházi kassza hiánya.Donkáné Verebes Éva a Világgazdaság kérdésére elmondta: november 25-ig kell átutalniuk a pénzt a kórházak működésére, ezért sürgős döntésre lenne szükség. A kasszahiány oka, hogy a kórházak a tavalyinál átlagosan tíz százalékkal nagyobb teljesítményt számoltak el, aminek indokoltsága vagy az ellenkezője nehezen ellenőrizhető. Ennek oka, hogy a betegek kórlapjain csaknem mindig ugyanaz a diagnózis és terápia szerepel, amit elszámolnak a biztosítóval.

Megtakarítás várható a tb növelt gyógyszerkasszájában A parlament felhatalmazta a kormányt, hogy pénzt csoportosítson át az egészségbiztosító kasszái között. A tb zárszámadási törvényében 152 milliárd forintra növelték a gyógyszerbüdzsét, ám az OEP optimista becslése szerint 147 milliárd elég lehet az orvosságokra, így elképzelhető, hogy innen pótolják a kórházi kassza 3,2 milliárdos hiányát. Nógrádi Tóth Erzsébet-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek