Magyar gazdaság

SAPARD-pénztől eshet el Varsó

Lengyelország nem kapja meg a SAPARD-program keretében ez évre megajánlott 168,7 millió eurót, ha nem áll fel a hónap közepéig a szétosztására hivatott szervezet -- közölte Michaele Schreyer, az Európai Unió költségvetési biztosa.

Varsóban eredetileg arra számítottak, hogy október közepéig teljesítik a SAPARD-pénzek fogadásának feltételeit, és novemberben megkapják az első részleteket -- derül ki a Rzeczpospolitából. Nem alakult azonban határidőre meg az a mezőgazdasági szerkezetátalakító és modernizációs hivatal, amelynek gondoskodnia kellene a segély szétosztásáról. A hivatal 16 regionális alintézménye között osztaná el a pénzt, azok pedig tovább, a gazdákig lebontva.A program keretében például 25 ezer euróra számíthatnak azok a sertéstenyésztők és tejtermelők, akik vállalják gazdaságuk modernizálását -- írta a Gazeta Wyborcza.Az EU szeptember 13-án hagyta jóvá a következő hét évre vonatkozó lengyel SAPARD-célokat azzal, hogy ezek teljesítését a társfinanszírozás keretében évente csaknem 169 millió euróval támogatja. Az összeghez ugyanennyit kell a lengyel félnek hozzátennie. A lengyel SAPARD-célok között szerepel a mezőgazdasági termelési folyamat modernizálása, a vidékfejlesztés, a szakképzés, a gazdajövedelmek diverzifikálása.Schreyer EU-biztos szerint a pénzek nem mennek veszendőbe, ha Varsó időben fölállítja az illetékes hivatalt. Ha nem, akkor viszont az következik be, ami 1998-ban a PHARE-pénzekkel történt: egyszer s mindenkorra elúsztak a felhasználásuk körül tapasztalt szabáltalanságok miatt.November közepén független auditor fogja felmérni a SAPARD-pénzek fogadási feltételeinek állását, s ha véleménye kedvező, akkor a segély zöld utat kap. A lengyel kormány ettől függetlenül még az idén 110 millió zlotyt fordít a mezőgazdasági infrastruktúra modernizálására.


Késik a kormány a kifizető ügynökség felállításával Lengyelország nem kapja meg a SAPARD-program keretében ez évre megajánlott 168,7 millió eurót, ha nem áll fel a hónap közepéig a szétosztására hivatott szervezet -- közölte Michaele Schreyer, az Európai Unió költségvetési biztosa. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek