Eger a bérlakás-építési programra biztosított állami forrásokból 93 millió forintot kap, amelyből az önkormányzat a Pozsonyi úton épít majd szociális lakásokat -- tájékoztatta a Világgazdaságot Homa János országgyűlési képviselő. A Gazdasági Minisztérium az általa kiírt pályázat kritériumaként 30-40 százalékos pénzügyi önerő biztosítását kérte az egri önkormányzattól.
A hevesi megyeszékhelyen kevés az olcsón fenntartható, kis alapterületű otthon, ezért kíván az önkormányzat bérlakásokat építeni a nehéz helyzetbe került, rászoruló családoknak -- mondta lapunknak Gyula Zoltán egri alpolgármester. Az elképzelések szerint a 2002-ig megépülő 64 lakást elsősorban nyugdíjasoknak, krízishelyzetbe került szülőknek, fiatal pályakezdőknek és az önkormányzat adósságkezelési programjában részt vevő családoknak utalnák ki. A projekt tervezési és építés költségeit 340 millió forintra becsülik, amelynek 40 százalékát önerőből teremti elő a város. A koncepció szerint 30 és 44 négyzetméter alapterületű lakások épülnek majd. A műszaki előírásoknak megfelelő lakások négyzetméterenkénti költsége az előzetes számítások szerint mintegy 110 ezer forint.
Egerben az említett program mellett 45-50 négyzetméteres, később magántulajdonba kerülő lakások építését is tervezik. Az ingatlanokat az önkormányzati lakásban élők vehetnék meg, a felszabaduló önkormányzati ingatlanokat pedig kiutalhatnák szociálisan nehéz helyzetben lévő családoknak. Az egri városháza a tervezett beruházással a vállalkozók lakásépítési kedvét is serkenteni szeretné: újabb területeket lát el infrastruktúrával, hogy ott lakóparkok vagy társasházak épülhessenek.