A Széchenyi-terv ugrásszerű változásokat irányoz elő a kis- és középvállalkozások támogatásában. Kiemelt cél a jelenlegi és a potenciális beszállítói középvállalkozások megerősítését, technológiájuk és menedzsmentjük gyors fejlesztését lehetővé tevő eszközök, finanszírozási konstrukciók kidolgozása. Ezek nélkül ez a vállalati csoport nem képes teljesíteni a nagy cégek kemény mennyiségi és minőségi követelményeit. Fennáll a veszélye, hogy a beszállítói kör bővülése helyett a globális társaságok más piacokon találják meg a megfelelő partnert.
Ezt elkerülendő állami és magántőke részvételével piaci alapon működő, a mainál vonzóbb -- vagyis a beszállítói vállalkozások számára alacsonyabb hozamkövetelményt feltételező -- finanszírozási megoldással kívánják segíteni az érintett kör fejlődését, a vele szemben támasztott követelmények kielégítését. A beszállítói tőkealap megvalósíthatósági tanulmányának és üzleti tervének kidolgozására a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány -- pályázat útján -- az Economix Közgazdász Egyetemi Rt., a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) Kisvállalkozás-fejlesztési Központja külső szakértőkkel együttműködve kapott megbízást.
A létrehozandó tőkealapnak két fő célja van -- mondta Mészáros Tamás egyetemi tanár, a BKÁE Kisvállalkozás-fejlesztési Központja igazgatója. Egyrészt beszállítói célból finanszírozni az arra alkalmas vállalkozásokat, másrészt közpénz bevonásával megmozgatni a magántőkét. Az előzetes elképzelések szerint a követelményeknek leginkább egy vegyes -- állami és magántőkével létrejövő -- társaság felelhet meg, melyben az induló arány 50-50 százalék körüli.