Az alelnök utasította floridai stábját, hogy hagyjon fel a szavazatok újraszámoltatására irányuló tevékenységével -- jelentette be William Daley, Gore kampányának irányítója, miután Gore és tanácsadói tüzetesen tanulmányozták a washingtoni legfelső bíróság ítéletét. A Reuters szerint ez azt vetíti előre, hogy Gore ma hajnalra kitűzött beszédében -- öt héttel az elnökválasztás után -- végül elismeri vereségét, és lehetővé teszi, hogy januárban Bush átvehesse az elnökséget. Maga Bush is beszédre készült tegnap este, de mondandóját attól tette függővé, hogy mi lesz Gore szavainak értelme.
Előzőleg a legfelső bíróság 7:2 arányban felülbírálta a floridai legfőbb bírói testületnek azt az ítéletét, amely államszerte elrendelte az érvénytelen szavazatok kézi újraszámlálását. Ezt 5:4 arányban azzal egészítette ki, hogy nincs alkotmányosan elfogadható eljárás arra, hogyan lehet az újraszámlálást december 18-a, az elektori elnökválasztás dátuma előtt végrehajtani.
A washingtoni döntést hivatalosan sem Bush, sem Gore táborában nem kommentálták, ez elől az Írországban tartozkodó Bill Clinton leköszönő elnök is kitért. A véleményformáló média szerint a bírósági döntés hagyott ugyan jogi kiskapukat Gore-nak ahhoz, hogy folytassa floridai harcát, de végigviteléhez már aligha tudná megszerezni a politikai támogatást.
A mindvégig Gore elnökjelöltségét támogató The New York Times azt írta tegnapi vezércikkében, hogy a szövetségi legfelső bíróság Bush javára oldotta meg az elnökválasztást. A Bush-barát The Wall Street Journal szerint "Gore élt mindazzal, amit a törvény lehetővé tett számára, de most a törvény kimerítette a lehetőségeit".
Az országhoz és a legfelső bírósághoz hasonlóan a demokrata vezetők is megosztottak voltak. Joe Andrew országos elnök szerint még nem volt itt az ideje a vereség elismerésének. Ed Rendell társelnök viszont úgy vélte, Gore-nak el kell köszönnie. Az alelnököt támogató Jesse Jackson tiszteletes, fekete polgárjogi harcos megismételte állításait, melyek szerint több ezer fekete szavazónak nem tették lehetővé, hogy éljen állampolgári jogaival -- aminek ügyében újólag vizsgálatot követelt --, és amellett foglalt állást, hogy Gore ne adja fel.
Bush ügyvédei szerint a legfelső bírósági ítélet győzelemnek "tűnik", de maga Bush nem volt hajlandó kötélnek állni, hogy még kedden éjszaka tévényilatkozatot tegyen. Ha Gore elismeri vereségét, Bush ezután egy-két nappal sajtóértekezleten ismerteti, hol tart a fehér házi személyzet és a kormánytagok kiválogatásában -- közölték.
A kilenctagú washingtoni legfelső bíróság a szavazatok újraszámlálása ügyében új eljárásra szólította fel a floridai főbíróságot, de döntését olyan sok korlátozással tűzködte meg, hogy az alelnök aligha tud felülkerekedni -- írja a Reuters. Ráadásul elfogy az idő is.
A floridai republikánus többségű képviselőház kedden kijelölte a Bush-párti 25 elektort. Az állam legfelső bírósága pedig egy ezúttal Bush mellett szóló döntéssel elvetette azt a demokrata kérést, hogy érvénytelenítsenek 25 ezer olyan külföldön leadott szavazatot, amelyek közül néhány százra republikánus aktivisták vezették rá a hiányzó személyi számot.