BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikola profikkal kíván dolgozni

Az egészségügyi miniszterjelölt többletforrások bevonása mellett békét is szeretne a gyógyítóágazatban. A januárban hivatalba lévő Mikola István profi szakemberekkel kíván dolgozni, s az Egészségügyi Minisztérium meghatározó pozícióiban személyi változtatásokat is kezdeményez.

Gógl Árpád távozik az Egészségügyi Minisztérium éléről, a miniszteri posztra Mikola Istvánt, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatóját jelöli a kormányfő. Mikola meghallgatását jövő hétfőre tervezi a parlament egészségügyi bizottsága. Kökény Mihály, a bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta: minden olyan törekvésében támogatják az új minisztert, amely a gyógyítóágazat forrásbővítését célozza.
Márpedig Mikola István egyik célja ez. Mint azt a Világgazdaságnak kifejtette: tisztában van a két évre szóló költségvetés keretszámaival, ezért más úton kíván pénzt szerezni az egészségügynek. Szerinte jelentős tartalék van a kötelező egészségbiztosításon felüli, differenciált igények kielégítésében, aminek az egészségügyi ellátórendszeren belül kell megfelelni. Az emberek elképesztő mennyiségű pénzt költenek a sarlatánságra, mert már nem hisznek az egészségügynek. Vissza kell szerezni a bizalmukat, a racionális medicina terepére kell visszahozni a fizetőképes keresletet. Kihasználatlanok a magyar gyógyvizek, pedig Európa-szerte megvan a fizetőképes kereslet irántuk.
A miniszterjelölt fontosnak tartja az ágazat átalakítását, de mint mondta, az egészségpolitikai célokat a finanszírozás eszközével lehet preferálni vagy diszpreferálni. Ez vélhetően a jövőben egyszerűbb lesz, hiszen az Országgyűlés döntése szerint a Pénzügyminisztériumtól az egészségügyi tárcához kerül az egészségbiztosítási alap s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelete. Mikola célja, hogy békét teremtsen az egészségügyben. Akkor lehet jó az ágazat érdekérvényesítő képessége, ha az egészségügyben dolgozók és a különféle szervezeteik együtt lépnek fel az érdekében.
A meghatározó minisztériumi posztokon változást helyezett kilátásba, mint mondta, profi munkatársakkal kíván dolgozni, ez egybeesik a kormány szándékával.
A távozó egészségügyi miniszter eredménynek tartja, hogy két és fél évi minisztersége alatt teljessé vált a védőoltási rendszer, s megkezdték a sürgősségi betegellátás rendszerének kiépítését -- mondta a parlament egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén. Büszke arra is, hogy tavaly óta bevezették a rezidensképzést, aminek eredményeként az orvosegyetemekről kikerülők állami pénzből gyakornokoskodhatnak. Gógl Árpád bejelentette, hogy a jövő héten kormány elé kerülhet a gyógyszergyártókkal és a -forgalmazókkal megkötött hároméves megállapodás. E szerint a cégek a becsült infláció 70 százalékával emelik az áraikat. Elmondta azt is, hogy létrejön a Nemzeti Egészség Intézmény Kht., amely a különféle egészségfejlesztő intézményeket tömöríti, s hozzá tartozik majd az egészségügyi dolgozók oktatási centrumaként működő Club Aliga. Orbán Viktor bejelentése szerint Gógl a továbbiakban ezt az intézményt igazgatja majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.