BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz inkubátorház

Egy szinte már megnyert pályázatról mondott le a gyulai önkormányzat. A Gazdasági Minisztérium inkubátorházak létrehozását támogató programjának előpályázatán sikerrel szerepelt a békési kisváros anyaga, a képviselő-testület azonban két alkalommal is úgy döntött: nem támogatja a pályázat második körében való részvételt.

A 25 tagú gyulai képviselő-testületből mindössze tízen támogatták azt, hogy a város folytassa az inkubátorházak létesítését támogató pályázaton való részvételt. Pedig az év elején még sikerként könyvelték el, hogy Gyula eredményesen szerepelt az előpályázaton, így komoly esély nyílt egy 50 millió forintos állami támogatás elnyerésére.
Tény, hogy a körülmények az eredeti tervekhez képest módosultak. A korábbi elképzelés egy 61 millió forint összköltségű beruházás volt, ami mindössze 11 milliós önkormányzati saját erőt igényelt volna. A tervezett helyszín területének nagysága azonban alatta maradt a Gazdasági Minisztérium (GM) által kért 2000 négyzetméternek, így a város új épületet keresett. Két lehetséges ingatlant találtak, egyet a belvárosban, a másikat pedig egy külső városrészben. Mindkét helyszínen megvolt a szükséges alapterület, igaz, a kivitelezési költség a belvárosi épület esetében 80, a külvárosiban 115 millió forint lett volna -- vagyis az önkormányzatnak 30, illetve 65 millió forintba került volna az inkubátorház.
Az előterjesztést elutasító képviselők jobbára pénzügyi érveket sorakoztattak fel, mondván: túl sok pénzt kötne le a város a még nem is ismert jövő évi költségvetésből. A Világgazdaság értesülései szerint azonban politikai indítékok is motiválták a képviselőket a szavazás során. A várost fideszes polgármester és alpolgármester vezeti, a javaslatot pedig senki nem szavazta meg a szocialista képviselők közül, de nem támogatták a szabad demokraták sem. A testület négy kisgazdapárti tagja nem szavazott egységesen egyik alkalommal sem. A nemmel szavazó képviselők lapunknak úgy nyilatkoztak: véleményük szerint éppen a város vezetői akarnak politikai kérdést csinálni az ügyből, miután nem sikerült elfogadtatniuk a testülettel az előterjesztést. Dancs László polgármester viszont attól tart: a város a "visszatáncolással" minimálisra csökkentette annak esélyét, hogy a közeljövőben bármilyen GM-pályázaton eredményesen szerepeljen. Pedig most készült el a szociális célú önkormányzati lakások építésének programja is -- márpedig ennek támogatása szintén a gazdasági tárcához tartozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.