A vállalkozások fejlődéséhez gyakran hiányzik a tőke, valamint a nemzetközi tapasztalatokra épülő vezetési ismeret és az infrastruktúra. Azok a kezdeményezések érhetnek el sikert, amelyek kombinálni tudják az innovatív ötleteket és az életképes üzleti modellt a korszerű vezetési elvekkel, valamint a tőkéhez való hozzáféréssel -- hangsúlyozta a tegnapi sajtótájékoztatón Fodor Péter, a Fast Ventures Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület elnöke.
A legnagyobb hozzáadott érték és a legjobb megtérülés az újonnan induló, vagy a növekedés korai fázisában lévő vállalatokba történő befektetések révén érhető el -- véli Fodor Péter. Ugyanakkor ezek a vállalkozások gyakran jelentős működési segítséget igényelnek.
A Fast Ventures eddig 640 millió forintot fektetett be Magyarországon, és még az év végéig további 800 millió forint tőke összegyűjtését, befektetését tűzték ki célul -- tette hozzá az ügyvezető.
A következő két-három évben összesen 25-30 millió euró tőkét vonnak be, amiből 25-30 vállalkozást kívánnak finanszírozni és támogatni. A társaság elsősorban az internet, a kommunikáció, a média és a biotechnológia területét célozza meg beruházásaival.
Fodor Péter elmondta: a célpiac Magyarország, de az itt kialakított és "bejáratott" üzleti modellt más közép-európai országokban is el akarják terjeszteni.
A társaság már megkezdte a tárgyalásokat a potenciális befektetőkkel, akik be szeretnének kapcsolódni a hazai vállalkozások növekedésébe, felajánlva technikai, pénzügyi és kereskedelmi ismereteiket és kapcsolataikat.