Ötezertől legfeljebb nyolcvanezer forintig terjed -- a berendezés teljesítményétől függően -- a fénymásolók gyártóit, illetve az importőröket terhelő szerzői jogdíj a Magyar Reprográfiai Szövetség által kidolgozott táblázat szerint -- értesült a Világgazdaság. Vaskovics Péter, a szövetség igazgatója elmondta: a nyilvánosság számára fizetségért működtetett fénymásolók üzemeltetőire kiszabott díjak megállapításánál figyelemmel voltak kulturális-oktatási szempontokra és a sokszorosítás helyére, gyakoriságára egyaránt. Így a kifejezetten ilyen céllal működtetett üzletekben, az úgynevezett copy shopokban, más díjszabás érvényesül majd, mint mondjuk egy kisközség postahivatalában.
Budapesten például egy középteljesítményű gép után havonta nyolcezer forint lesz a fénymásolási tarifa. Egy egyetemi könyvtárra, ahol az esetek 70-80 százalékában védett műveket sokszorosítanak, havi négyezer forintot is kiróhatnak géptípustól függően. Egy kistelepülés közigazgatási hivatalának másológépe ugyanakkor havi ezer forint reprográfiai díjnál többel nemigen terheli majd működtetőjét.
A reprográfiai díj bevezetését a fénymásoló gépek tömeges elterjedése indokolta. A jogdíj nélküli sokszorosítás következtében ugyanis tetemes kár éri a szerzőket. A több mint egy éve hatályos szerzői jogi törvény értelmében a díj fizetésére a készülék gyártója, illetve importőre, továbbá az kötelezett, aki a berendezést ellenérték fejében üzemelteti.
A tarifatáblázat még nem végleges, hangsúlyozta Vaskovics Péter. Ez idő tájt fontolgatják például -- az importőrökkel folytatott megbeszélések alapján -- az ötezer forintnál kisebb díjazás lehetőségét kis teljesítményű gépek esetén.
Bizonyosnak látszik, hogy január-február előtt nem lép életbe a díjrendszer.