BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végjáték dohányügyben

A héten megszülethet a végső döntés az Európai Bizottság által előterjesztett új uniós dohányipari direktíváról. A jogszabály a jelenleginél szigorúbb határértékeket írna elő a gyártók számára, és a csomagoláson hatékonyabb figyelmeztetések feltüntetésére kötelezné őket.

A bizottság javaslata értelmében csökkenne a dohánytermékekben megengedett maximális kátrány-, szén-monoxid- és nikotintartalom, és tilos lenne bizonyos adalék anyagok használata. Megnőne továbbá a csomagolás felületének az a része, amelyen a dohányzás káros következményeire utaló figyelmeztetéseket kell elhelyezni -- írja a Handelsblatt.
Az új direktíva elfogadásában együttdöntési joggal bíró Európai Parlament (EP) jogi bizottsága a hét eleji ülésén úgy foglalt állást, hogy a tervezetet -- a jogalap hiányossága miatt -- vissza kell küldeni Brüsszelnek. Az EP egészségügyi bizottsága ezzel szemben több ponton is szigorítaná a bizottsági előterjesztést; tovább növelné például a figyelmeztetésekre szánt felület arányát.
Ebben a helyzetben nehéz megjósolni a strasbourgi törvényhozás plénumának állásfoglalását. A direktíváról képviselőtársai számára jelentést készítő holland eurohonatya, Jules Maaten szerint a vélemények az egyes frakciókon belül is mélyen megoszlanak.
Nem kevésbé kérdéses a tagországok kormányainak állásfoglalása. A parlamenti szavazást követően a tizenötök egészségügyi miniszterei elé kerülnek a képviselők javaslatai, akiknek minősített többséggel kell azokat elfogadni vagy elutasítani. Az egyes kormányokon belül is megfigyelhető nézeteltéréseket jelzi, hogy például Andrea Fischer német egészségügyi miniszter az előterjesztés mellett, Werner Müller, a gazdasági tárca irányítója ugyanakkor az ellen van.

VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.