BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kisgazda vezetésű tárcák delegációi utaznak a legdrágábban

A KüM utazik a legtöbbet, a HM általában nagy létszámú delegációval utazik, és sokat költ ajándékokra, s az FVM útjai a legdrágábbak. A másik két kisgazda vezetésű tárca sem marad le nagyon, a HM és a KöM delegációjának útjai állnak a második és a harmadik helyen a legköltségesebb utak listáján -- derül ki a Kehi jelentéséből.

A három kisgazda vezetésű tárca delegációjának útjai kerültek a legtöbbe 1999-ben. Az élen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) áll, utanként átlagosan csaknem másfél millió forinttal, a második a Honvédelmi Minisztérium (HM), delegációja átlagosan 839 ezer forintból látogatott külföldre. A költséglistán a harmadik helyen a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) munkatársainak útja szerepel, 697 ezer forinttal -- derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Az FVM vezeti a legdrágább, delegáció nélküli állami vezetői utak listáját is. Míg átlagosan 264 ezer forintot költenek a tárcák erre, a földművelésügyi ennek csaknem a duplájáért, 522 ezer forintért utaztatja vezetőit. Míg az Egészségügyi Minisztériumból (EüM) 147 ezer forintért utazott egy-egy személy az USA-ba, addig az FVM-nél négyszer annyiba, 723 ezer forintba került ugyanaz az út -- írja a jelentés. A legdrágább utat is a földművelésügyi tárca jegyzi. Szabadi Béla politikai államtitkárnak egy külföldi látogatása csaknem 1,3 millió forintot emésztett fel, ami négyszerese egy átlag miniszteri útnak. Nyolc darab útja (10,3 millió forint) csak kétszázezer forinttal került kevesebbe, mint miniszterének 16 kiutazása (10,5 millió forint). Kiadásainak 70 százalékát, 7,2 millió forintot hét darab repülőjegy adta, mivel Szabadi Béla a kormányrendelettel ellentétben I. osztályon utazott. Ő nem tudta, hogy neki nem jár az első osztályú repülőjegy -- nyilatkozta a politikai államtitkár az RTL Klubnak. Mivel öt éve nem volt szabadságon, ezért sokszor a repülőn pihent -- tette hozzá. Az FVM-esek igen sokszor utaztak Ázsiába, ezen belül is kiemelkedően magas a hat thaiföldi út aránya (a politikai államtitkár négyszer járt ott), "amit sem a hagyományos, sem az új keletű politikai kapcsolataink, sem gazdasági kapcsolataink intenzitása nem indokol, illetve nem jutottunk a vizsgálat idején olyan információ birtokába, amely egyértelmű indokul szolgálhatna" -- szól a Kehi bírálata.
Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a kisgazdapárt elnöke venezuelai útja alatt azt állította az MTI-nek: az agrártárca általában "rendkívül alacsony összeget" költ a külföldi utazásokra, és azokon kis létszámú küldöttség vesz részt. Torgyán hangsúlyozta: agrárdiplomáciai útjainak eredményeként Ázsia irányába negyvennyolc, a távol-keleti országokba pedig hatvan százalékkal nőtt a magyar mezőgazdasági termékek kivitele.
Nemcsak földművelésügyi miniszterként utazom, hanem mint a kisebbik koalíciós partner minisztere, így a venezuelai köztársasági elnök lát vendégül -- fogalmazott Torgyán, hozzátéve, hogy számos egyezményt írt alá nemcsak agrárminiszterként, hanem a kormány megbízásából is. Leszögezte, olyan lehetőségeket készít elő jelenlegi dél-amerikai útja során, amelyek alapján egyértelműen lemérhető lesz az utazás hatékonysága. Az utazások listáján elfoglalt második helyéről szólva azt mondta: ez összefüggésbe hozható azzal a ténnyel, hogy az FVM rendkívül nagy és mostanra már jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.
A vizsgált 15 minisztérium 1999-ben egyébként összesen 2,3 milliárd forintot költött 982 útra, amelyen összesen 1035 állami vezető vett részt. A legtöbbet Martonyi János külügyminiszter utazott, 43-szor járt külföldön, és 103 napot maradt. Őt Torgyán József földművelésügyi miniszter követi, 16-szor hagyta el az országot, de összesen 90 napig volt távol. A legkevesebbet, egy napot Pokorni Zoltán oktatási miniszter töltött külfödön, Ausztriában. A politikai államtitkárok közül a legtöbbet Őry Csaba, a Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára utazott. Összesen 14-szer látogatott külföldre, 94 napra. Például 12 napos nyelvi továbbképzésen vett részt Franciaországban, 12 napig volt Vietnamban és Kambodzsában, Romániába kétszer utazott, összesen 15 napra.
A jelentés leszögezi: általában nagy létszámú delegációval utazik a Honvédelmi Minisztérium (HM). Három feltűnően aránytalan és indokolatlan utat emel ki. Egy hétre, Franciaországba 26 fő utazott, 4,3 millió forintért. A vizsgálat nem derített fényt arra, hogy miért volt szüksége az állami vezetőnek 25 fős kíséretre. Üdültetési tárgyalásra hat napra utaztak el Spanyolországba 3-an a HM-ből, 744 ezer forintért. Nyolcan nézték meg a salzburgi ünnepi játékokat, ahová 170 ezer forint értékű ajándékot vittek. A honvédelmi tárca egyébként a legadakozóbb. Míg átlagosan 12 433 forint értékű ajándékot visznek magukkal a tárcák, a HM ennek a négyszereséért, 48 745 forintért lepi meg külföldi vendéglátóit.
Az Egészségügyi Minisztérumnak (EüM) volt a legkevesebb, 17 darab állami vezetői útja, összköltsége 10,4 millió forint volt. Az EüM társadalmi súlyához mérten igen szűkmarkúan gazdálkodik a vezetői utazási lehetőségekkel -- állapította meg a Kehi. A legolcsóbbak az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) útjai voltak 1999-ben. A 23 út egynegyede a szomszédos országokba, illetve Csehországba irányult.
A legtöbbször (532 út) az Európai Unió országaiba utaztak a tárcák képviselői. A kiutazások 31 százaléka más európai országba irányult. Észak-Amerikába 62-szer utaztak minisztériumi vezetők. Tízszer a KüM, kilencszer a MEH és a HM. A külföldi utak 5 százalékát Ázsia teszi ki. A legtöbbször a gazdasági tárca küldötte járt itt (nyolc út), de hétszer látogatott Ázsiába az FVM és a KüM delegációja is.
A kormány célja, hogy egységes szabályok vonatkozzanak a köztisztviselők ideiglenes külföldi kiküldetésével összefüggő eljárás rendjére, az ezzel kapcsolatos költségek megtérítésére -- közölte Borókai Gábor kormányszóvivő pénteken az MTI-vel. Tájékoztatása szerint Stumpf István kancelláriaminiszter felkérte a belügyminisztert, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának kidolgozásakor vegyék figyelembe a Kehi jelentésének megállapításait. Hangsúlyozta, ezek a jogszabályi környezet egységesítését vonják maguk után, és nem eredményeznek személyi vagy fegyelmi konzekvenciákat.

A KüM utazik a legtöbbet, a HM általában nagy létszámú delegációval utazik, és sokat költ ajándékokra, s az FVM útjai a legdrágábbak. A másik két kisgazda vezetésű tárca sem marad le nagyon, a HM és a KöM delegációjának útjai állnak a második és a harmadik helyen a legköltségesebb utak listáján -- derül ki a Kehi jelentéséből. Boros Krisztina-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.