A legnagyobb értékben, 43,7 milliárd forintért a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) írt ki közbeszerzési eljárásokat tavaly, és a Siemens Rt. nyerte el a legtöbb (14,2 milliárd forintnyi) megrendelést -- közölte Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a 2000. évi közbeszerzésekről készült elemzését.
Tavaly 3661 közbeszerzési eljárásban 458,6 milliárd forint sorsáról döntöttek, eredményes és értékelhető eljárásonként átlagosan 143 millió forintról. Ajánlatokat 902 szervezet kért, és 2668 cég szerepelt a nyertesek között.
A legtöbb ajánlatot, 73-at a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala kérte, második a Főpolgármesteri Hivatal volt 72-vel, harmadik pedig a Matáv Rt. 64-gyel.
Az egy ajánlatkérőre jutó átlagos meghirdetett közbeszerzési érték 508 millió, a több eljárásban érintetteknél 864 millió forint volt.
Az egy eljárásra jutó legnagyobb közbeszerzési érték 8,58 milliárd forint volt, amelyben az Arcadom Rt. nyerte el a megbízást az új Nemzeti Színház megépítésére.
Az eljárások többségét, 2057 darabot Budapesten kezdeményezték, míg értékben a főváros 65 százalékot képvisel -- tette hozzá az ügyvezető.
A szakmacsoportok szerinti felosztásban az építőipar vezet az eljárások 36,4 százalékával, második a gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás 13,4, míg harmadik a gyógyszert és gyógyászati kelléket gyártóké, forgalmazóké 11,3 százalékkal.
Az értéksorrendben is magasan vezet az építőipar (46,9 százalék), második 9,3 százalékkal az irodatechnika, míg harmadik 6,6 százalékkal a gyógyszer- és gyógyászati kellékbeszerzés volt.
Tunyogi László közölte: a tavalyi közbeszerzési eljárások elemzése alapján nem lát előremutató jelet a korrupció visszaszorításában.