Tavaly 14,8 százalékkal gyarapodott a végrehajtási ügyek száma 1999-hez képest, így összesen 245 ezer ilyen esettel kellett foglalkoznunk -- mondta kérdésünkre Varga Árpád, az APEH szakmai elnökhelyettese. A behajtási eredmények kedvezően alakultak: tavaly 12 milliárddal több kinnlevőséget hajtott be az APEH a költségvetésben előirányzottnál, összesen 131 milliárd elmaradt köztartozást szedtek be. A többletbevétel zöme adóból keletkezett: az előirányzott 86 helyett 96 milliárd folyt be. A járulékbevételeknél pedig több mint 2 milliárddal teljesítették túl a tervezett 33 milliárdot -- tudtuk meg.
Tavaly összesen 8 milliárd forint tartozásról mondott le végleg az adóhivatal, s 77,3 milliárdnyi adósság átütemezését hagyta jóvá. Az adatokból úgy tűnik, hogy tavaly szorultabb helyzetbe kerültek az adósok az egy évvel korábbinál, mintegy 30 százalékkal több esetben kértek ugyanis fizetési haladékot. Havonta átlagosan 20 ezer kérést, összesen 137 ezer fizetéscsökkentési kérelmet nyújtottak be az APEH részére. Kedvezően változott ugyanakkor a hivatal gyakorlata az átütemezésekkel kapcsolatban, engedékenyebbé váltak a revizorok. A fizetési hajlandóság fejében ugyanis a korábbinál 39 százalékkal több esetben hajlottak a méltányos eljárásra.
A legnépszerűbb végrehajtási eljárásnak a banki inkasszó bizonyult a múlt évben is, összesen 198 ezret tett ki az ilyen ügyek száma, s egyben az eredményességi mutató is javult, összesen 1,4 százalékkal. Tavaly 100 ezer forint kinnlevőségből 7600 forintra növekedett az inkasszó útján behajtott összeg, míg ez a szám 1999-ben csupán 6200 forintot tett ki.
Szintén javultak a követelésfoglalás útján történt behajtási eredmények. Ezzel sikerül egy az adózók által korábban előszeretettel használt kiskaput bezárniuk az APEH revizorainak. Az adósok ugyanis korábban, félve a banki inkasszótól, inkább tartós betétbe kötötték le a pénzüket. Ehhez ugyanis inkasszó útján nem férhet hozzá az APEH.
Tavaly 4468 felszámolási új ügy indult, amely alapján 71 milliárd forint értékű követelése keletkezett a cégeknél az APEH-nak. Ezzel együtt összesen 10 400-ra nőtt a felszámolási ügyek száma. A tavaly keletkezett tartozásokkal együtt összesen 172 milliárd forint követelésre tarthat számon a felszámolás alatti cégek köztartozásaiból.
Közel duplájára nőtt a végelszámolásra váró ügyek száma az elmúlt évben -- derül ki az APEH adataiból. 2000-ben ugyanis 5427 betéti társaság és egyéb gazdálkodó cég jelentkezett ez ügyben első ízben az adóhivatalnál. A régi ügyekkel együtt összesen 11 372-re nőtt a végelszámolásra váró cégek száma. A tartozást felhalmozott vállalatok közül a legrosszabbul az ilyen esetekben járnak az adósok, mivel az utolsó fillérig ki kell fizetniük a köztartozást. A szabályok szerint az APEH nem mondhat le a pótlékokról és a bírságokról, így ekkor már egyezkedni sem lehet a revizorokkal, fizetési könnyítést kérve.
Az idén nehezebb dolga lesz a kinnlevőségek behajtásakor az adóhivatal munkatársainak -- mondta Varga Árpád. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezésére ugyanis a jövőben a kisebb cégeket alaposabban és gyakrabban vizsgálja a hivatal. Ám ezek ellenőrzése, s a tartozások rendezése több időt, egyeztetést és adminisztrációt jelent majd, így megnövekednek a költségek is.