Tavaly óta 110-zel bővült a kiemelten magas adót fizetők köre, 2001-ben összesen 471 "nagyadózóval" foglalkozik az adóhatóság -- mondta a Világgazdaságnak Somos Katalin, az APEH Kiemelt Adózóinak Igazgatósága megbízott igazgatója. E kör adja a költségvetési adóforintok 30 százalékát. A befizetést összevetve a felhalmozott hátralékokkal, láthatóan körükben az önkéntes adófizetés dominál -- mondta az igazgató. Tavaly összesen 819,1 milliárd forint adó- és járulékbevételhez viszonyítva mindössze 15 milliárd volt a hátralékból befolyt pénz.
Ugyanakkor az elmúlt öt év adataiból az is megállapítható, hogy ugrásszerűen megnőttek a kinnlevőségből származó bevételek: az 1996-os induláskor behajtott 2,9 milliárd forint tavalyra megötszöröződött. Igaz, a 15 milliárdból több mint 4 milliárd volt a járulékbevétel. Évente átlagosan 2-4 milliárd forinttal nőttek e bevételek. A romló tendenciát nem a fizetési fegyelem hanyatlása, hanem a néhány adózó által felhalmozott nagy összegű tartozás beszedése okozza.
Ezzel magyarázható, hogy a korábbi években folyamatosan feltárt 6 milliárd forint adóhiány tavaly egy év alatt a duplájára nőtt -- tudtuk meg. Ez esetben egy cég három év alatt felhalmozódott áfatartozásából származott a hatmilliárdos hátralék. A vállalkozás ugyanis másképp értelmezte a jogszabályokat, mint az adóhivatal. Az igazgatóság működése óta 1999-ben tartottak vissza először jelentősebb összeget jogszerűen -- mintegy 1 milliárd forintot. Ez a mutató tavaly némiképp csökkent.
Fokozatosan nőnek az ellenőrzések miatt befolyt bevételek -- derül ki az adatokból. A jogerős megállapításokat az adósok pontosan befizetik. Ennek ellenére a kényszer hatására befolyt pénzeknek országosan még mindig csak 10 százaléka származik a nagyadózóktól. Tavaly ugrott meg az ellenőrzés alapján -- szankció, vagy kényszerintézkedés címén -- beszedett adóbevétel: mintegy 10 milliárd forintot hajtottak be ilyen címen.
A revizorok 2-3 évente meglátogatják az adózókat, és visszamenőleg mindent megvizsgálnak. Évente közel 500 esetben ellenőrzik e kör tagjait. Az utólagos ellenőrzést ütemterv, a kiutalás előttit pedig a benyújtott visszaigénylések alapján vizsgálják. Az áfakörbe tartozó kiemelt adózók havonta mindkét ellenőrzési eljáráson is áteshetnek. Az évi 170-200 darab kiutalás előtti ellenőrzések 85-90 százalékában nem találnak hibát a szakemberek. Zömmel munkahibára bukkannak, szándékos mulasztás szinte kizárt -- mondta az igazgató. A nagyadózók ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy tartozzanak az APEH-nak, ez esetben ugyanis nem jutnak kölcsönhöz vagy pályázati forráshoz.