Magyar gazdaság

Ma gyógyszerügyi tárgyalás

Az Egészségügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára ma tárgyal a gyógyszercégekkel a három évre szóló ármegállapodásról -- tudta meg a Világgazdaság. A múlt év végén aláírt szándéknyilatkozat szerint (amit az egészségbiztosítási alapot korábban felügyelő államtitkárral kötöttek meg a cégek) az évi áremelés a tervezett infláció 70 százaléka lenne, ami az idén 4,2 százalék. A pénzügyi és az egészségügyi tárcánál, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál időközben történt vezetőváltások miatt a megállapodás szövegét módosították.
Lapunk azonban úgy értesült, hogy a cégek továbbra is tartják magukat a korábban aláírt szándéknyilatkozat több pontjához. Az említett áremelést elfogadnák, de azt nem, hogy csak 2003-ban igazítsák a gyógyszerárakat a tényleges infláció mértékéhez. Az sem nyerte meg a tetszésüket, hogy a kormányzat a jövőben csak az új hatóanyagból gyártott medicináknak adna zöld utat, a régi hatóanyagból új technológiával készült készítményeknek nem. Szeretnék azt is, ha a megállapodásról szóló szerződésbe bekerülne az új gyógyszerek forgalomba hozatalának az EU-normáknak megfelelő és pontos szabályozása.
Ha az említett kérdésekben sikerül egyezségre jutni, a három évre szóló megállapodást napokon belül aláírhatják a cégek, az új gyógyszerlistát pedig kihirdetné az egészségügyi miniszter. Ez tenné lehetővé, hogy márciustól 300 új termékkel bővüljön a gyógyszertárakban kapható orvosságok köre, s hogy változzanak a gyógyszerárak.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek