Decemberben jelentős, 173,5 milliárd forintos rendkívüli kormányzati kiadás borzolta a szakértők kedélyét. A költségvetési többletek gyors elköltésével az államháztartási törvény azon rendelkezését kerülték ki a döntéshozók, miszerint a költségvetési többletbevételek automatikusan a hiány mérséklésére fordítandók. A közelgő év vége miatt 95 milliárd forintot úgy helyezett letéti számlákra egy kormánydöntés, hogy kikötötte: ezen összegek felhasználására majd 2001-ben kerülhet sor.
A jelentős decemberi kormányzati költekezés és pénzpántlikázás nélkül 2 százalékra csökkenhetett volna az államháztartás GDP-arányos hiánya a jelenlegi 3,5 százalékról -- hívja fel a figyelmet Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője. A tavalyi kormányzati többletbevételek idei elköltésével ugyanakkor jelentősen nőhet ez évben az aggregált kereslet. A nyugdíjra és bérre fordítandó egyszeri 40 milliárd forint a fogyasztáson keresztül, az ÁPV Rt.-nek és MFB Rt.-nek juttatott összesen mintegy 132,3 milliárd, illetve a lakástámogatásokra fordítandó 19,5 milliárd forint pedig beruházási oldalról vezet majd a belföldi felhasználás erősödéséhez. A PM decemberben -- mintegy 50 milliárd forint erejéig -- előreszaladt az áfa-visszautalások kifizetésével is. Amellett, hogy a tavalyi költségvetés alakításának ez is jó eszköze, keresleti hatása a visszautalt pénzeknek szintén az idén érződik -- fejtette ki.
Amint arról lapunk már korábban, január 9-i számában beszámolt, az államháztartás gazdálkodása december hónapban 181,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetésben 242,5, az elkülönített állami pénzalapoknál 6,2 milliárd forint hiány, a társadalombiztosítási alapoknál pedig 67,2 milliárd forint többlet keletkezett. Januárra 35-40 milliárd forint hiányt vár a PM. A központi költségvetésben 15-20 milliárd lehet a deficit értéke, a társadalombiztosítási alapok szintén 20 milliárd forinttal lépik túl első havi költségvetésüket -- prognosztizálja a tárca.