ig visszamenőleg a tavalyi első tíz hónapban volt a legnagyobb arányú a tőkebeáramlás. A befektetők iránya érdekes módon változott. Míg korábban mindig Németország volt a legnagyobb befektető, második az USA, majd Ausztria -- 2000-ben Hollandia állt az élen, őt követte Belgium, majd Németország és az USA. Tavaly az ITDH közreműködésével külföldiek 920 millió euró értékű magyarországi befektetéseiről született döntés.
A sajtóértekezleten elhangzott, hogy kedvezőbb kép alakult ki az olvasók körében a magyar gazdaságról a The Economistban Magyar gazdasági körkép címmel tavaly megjelent cikksorozat után. Ezt Kirsten Brodersen, a befolyásos londoni gazdasági hetilap marketingmunkatársa közölte. A cikksorozat megjelenését a Gazdasági Minisztérium és a magánszféra közösen támogatta, a szaktárca tavaly 50 millió forintot fordított erre a célra. A cikksorozat olvasói visszhangjának felmérésére a The Economist1600 kérdőívet küldött ki a múlt év második felében, s további 2850 olvasót keresett meg. A legtöbb válasz Francia-, Németországból, Nagy-Britanniából és Írországból érkezett.
A cikkek olvasását követően a válaszadók 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Európa egészének jó, ha Magyarország belép az EU-ba. 61 százalékuk szerint Magyarország jó export-import esélyeket kínál, 52 százalékuk úgy érzékelte, a magyar GDP gyorsabban nő, mint az EU-é. A válaszadók 58 százaléka szerint a magyar termékek, szolgáltatások imázsa javuló tendenciát jelez, viszont csak 35 százalékuk tartotta hatékonynak és hozzáértőnek a magyar munkaerőt. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélekedett úgy, hogy a helyi cégek igen etikusak. A felmérésben részt vevők 68 százaléka azt tartotta, hogy a magyar kormány ösztönzi a külföldiek befektetéseit, 58 százaléka stabilnak ítélte Magyarországot, ám meglepő módon mindössze 20 százalékuk vélte úgy, hogy a jogi környezet segíti a dinamikus magánszektort.