A budapesti önkormányzatok összesen 73 milliárd forintot kapnak vissza az államtól, és saját bevételeikkel kiegészítve is csak 158 milliárd forintot tudnak elosztani egymás között. Ez 4,5 százalékkal több a tavalyinál, tehát a növekedés a várható infláció mértékét sem éri el -- ismertette tegnap Demszky Gábor főpolgármester. A kerületek összes forrása mintegy 5,9 százalékkal, azaz 4,8 milliárd forinttal nő. Ehhez jön az az 5 milliárd forint, amelyet a fővárostól vontak el a kerületi földutak kiépítésére. A főváros összes forrása 2,8 százalékkal, vagyis 1,9 milliárd forinttal több a tavalyinál.
Mint ismeretes, tavaly decemberben az Országgyűlés a központi költségvetést olyan módosításokkal fogadta el, amelyek Atkári János, a pénzügyekért felelős főpolgármester számításai szerint 26 milliárd forintot vonnak el a fővárostól. A városnak így korábbi számításait át kellett dolgoznia, a kerületek viszont sürgették a forrásmegosztás mielőbbi elfogadását, mert csak ezután tudják elkészíteni költségvetésüket. A törvény szerint 1995 óta a kerületeknek már csak véleményezési joguk van, a fővárosi közgyűlés egyetértésük nélkül is elfogadhatja a forrásmegosztást. A várost koalícióban irányító MSZP- és SZDSZ-frakciónak viszont közös nevezőre kell jutnia a döntéshez, így a forrásmegosztást minden évben -- ahogy most is -- hosszas vita előzi meg.
Az SZDSZ-es Atkári János nevével fémjelzett forrásmegosztási javaslatban változás az eddigiekhez képest, hogy a gépjárműadót is bevonnák a forrásmegosztásba. Ezen az adón eddig 50-50 százalékban az állami költségvetéssel osztoztak a kerületek. A városrészeknek járó pénzből most a főváros is részt kér -- amit mind a kerületek, mind a várost a szabad demokratákkal koalícióban vezető szocialisták törvénysértőnek tartanak. A két fővárosi frakció között vita volt az alapok, elsősorban a kerületi csatorna- és úthálózat-építéseket támogató 3 milliárd forintos stratégiai alap sorsáról. Az MSZP ragaszkodott megtartásához, míg az SZDSZ-frakció ezt indokolatlannak tartja, miután a kerületek a költségvetési törvény szerint amúgy is 5 milliárd forintot kapnak útépítésre. A főpolgármester tegnap bejelentette: a szocialisták kérésére megmarad a stratégiai alap.