Kettő-négy éven belül piacra kerülhet a Monsanto azon új búzavetőmagja, amely adott termőterületen a hagyományosnál kétötödével nagyobb hozamot ígér. Ezen tulajdonságát génállományának megváltoztatásával érték el, így most a növény ellenáll egy agresszív gyomirtónak, a Roundupnak. Ezt szintén a Monsanto gyártja, vagyis a nagyobb hozam reményében a farmereknek vatőmagot és gyomirtót is ettől cégtől kell venniük.
Az újfajta búza piaci sikerét azonban gátolhatják a gm-növényekkel és a belőlük készült termékekkel szembeni ellenérzések. A gm-búza megjelenésének hírére a Monsanto hagyományos japán, egyiptomi és európai vevői rögtön közölték, hogy nem vesznek az újfajta vetőmagból. Attól tartanak, hogy vevőik, azaz a lakosság tiltakozni fog a új búza esetleges környezet-, illetve emberi egészséget károsító hatása miatt. Náhányan már azt is jelezték, hogy a gm-vetőmag megjelenése amerikai farmokon önmagában is elég lehet ahhoz, hogy az USA-ból egyáltalán ne vásároljanak búzát.
Az országban termett búza mintegy felét exportálják, évente körülbelül 3,7 milliárd dollár értékben. 1999-ben ez az összeg az USA agrárbevételeinek ötödét képviselte.
A Monsanto egyik illetékese mindazonáltal arról tájékoztatta az International Herald Tribune-t, hogy más potenciális vevőik viszont kimondottan érdeklődnek a gm-búza iránt. A gazdáknak általában is érdeke, hogy csökkentsék költségeiket, s tudják, hogy a cég fejlesztéseinek felhasználásával erre módjuk is van.
Az USA-ban tavaly betakarított szója 55, a kukorica 25 százalékát módosították genetikailag, a búzával végzett kísérletek azonban eddig elmaradtak a többi mögött. Ennek egyik oka, hogy a búza sokkal összetettebb növény, másfelől a különböző nemesítések államilag védettek, tehát nem túl vonzóak a profitra éhes magántársaságok számára. Ráadásul a tavalyi StarLink-botrány -- amikor kiderült, hogy az egyébként csak állati fogyasztásra engedélyezett gm-kukorica valahogy bekerült az emberi táplálékláncba is -- világszerte felerősítette a gm-élelmiszerek elleni tiltakozást. De egyébként is mindig magasra csapnak a szenvedélyek, ha a búza genetikai módosításáról van szó, hiszen az emberek szemében a búza s a belőle készült kenyér az élet anyaga.
Ezért a Monsanto is óvatos az értékesítéssel. Mint elmondták, nekik nem sürgős, fokozatosan akarják bevezetni a piacra a Roundup Ready elnevezésű búzát. A társaság csak minden lehetséges engedély birtokában fogja elkezdeni az értékesítést, illetve az exportot. Azt is igen fontos feladatnak tartják, hogy megfelelően el tudják különíteni a genetikailag módosított és a nem módosított búzát. Ez a rendszer a cég vezetői szerint várhatóan az év végére épül majd ki.