A szerdáról csütörtökre virradó éjjel -- maratoni kormányülésen -- elhatározott lebegtetés után tegnap a török részvények mintegy 10 százalékpontnyit visszanyertek a korábbi napokban elszenvedett egyharmadnyi árfolyamvesztés után. A rövid lejáratú pénzpiaci kamatok -- részint a jegybanki pénzellátási műveletek újrakezdésének hatására -- 850 százalék körüli szintre süllyedtek, a hisztéria csúcspontján elért 4-5 ezer százalékos rátáról. Fennmaradt viszont az 5-7 milliárdosra becsült devizatartalék-veszteség, amellyel lényegében elúszott az IMF tavaly decemberi, 11 milliárd dolláros gyorssegélyéből eddig folyósított 5 milliárd.
A meglévő súlyos problémák és a programozotthoz képest gyökeresen eltérő helyzet miatt elkerülhetetlenül újra kell gondolni a tavaly decemberi válsághullám csúcsán az IMF által sugallt és elfogadtatott makrogazdasági programot. A Reuters által megszólaltatott elemzők egyike szerint a valutaalap programja egy hármas célrendszert állított a török kormány és a jegybank elé. Először is belül kellett volna maradni egy a nettó hitelezésekre vonatkozó irányszámon. Emellett azonban annyi likviditást folyamatosan be kellett volna vinni a rendszerbe, hogy egy újabb pánik esetén a kisebb pénzintézetek ne maradjanak váratlanul készpénz nélkül. Harmadik követelményként a lírát a csúszó leértékelés egy elfogadott üteme szerint változtatott árfolyamsávon belül kellett volna tartani. A legnehezebb -- és az események tanúsága szerint betarthatatlan -- követelménynek ez utóbbi bizonyult, főleg a folyamatosan a bankközi piacba pumpált összegek miatt.
Az általuk szorgalmazott program összeomlása után az IMF közgazdászai "meglehetősen ostobán néznek ki" -- véli egy a Reuters által idézett befektetési stratéga. A szakember szerint Törökország ma sokkal jobban állna, ha a valutaalap soha, egyetlen centtel -- főleg pedig egyetlen tanáccsal -- sem sietett volna Ankara megsegítésére. Saját kudarcát is elismerve az IMF nem tudott mást tenni, mint "támogatásáról biztosította" a líra lebegtetéséről szóló döntést, és török hitelprogramjának újratárgyalását ígérte. A valutaalap támogató nyilatkozatával sem tudta elkerülni, hogy a Standard and Poor''s, illetve a Moody''s hitelminősítő is leszállítsa a török adósság osztályzatának kilátását.