Három, súlyosan eladósodott és fizetésképtelenség által veszélyeztetett török bank tevékenységét egységes igazgatás alá vonták, gazdálkodásukban megszüntették a pártok befolyását, vezetésüket hivatásos bankárokra bízzák -- mondotta Kemal Dervis, korábbi világbanki alelnök, aki jelenleg különleges felhatalmazással ellátott gazdasági csúcsminiszter. A három bank likviditási problémáinak kezelése önmagában mintegy 13 milliárd dollárba kerül, aminek keretében egyébként felszámolják az alaptevékenységén kívüli üzletágakat, az ott dolgozókat pedig elbocsátják. Tervezik emellett a jegybank önállóságának fokozását, és megkönnyítik a fizetésképtelenné vált bankok felszámolását.
A meghirdetett gazdasági terv további részeként megteremtik a törvényi feltételeit a török távközlési vállalat és a nemzeti légitársaság akár többségi hányadban való privatizálásának. Deregulációs lépésekre készülnek egy számos alapvető cikk forgalmazását végző állami monopólium tekintetében, illetve magánkézbe adnak cukorgyárakat. Rugalmasabb alapokra helyezik az energiaimport árszabályozását, a megszorítások által különösen érintett rétegek (főleg a parasztok) számára közvetlen segélyakciókat készítenek elő. A csomagterv további részleteit -- beleértve a szükséges, pótlólagos, külső finanszírozási igény mértékét -- várhatóan a héten fogják ismertetni.
Pénteken egyébként Ankarába érkezett a Nemzetközi Valutaalap szakértői küldöttsége. A piacok arra számítanak, hogy a héten zajló tárgyalások végén az IMF jóváhagyja a reformcsomagot, és gyorsított ütemben folyósítja az összesen 11,4 milliárd dolláros hitelkeretének fennmaradt, 7 milliárd dollár körüli hányadát. A török kormány egyúttal egy átfogó G7-segélyakciót is tető alá szeretne hozni.