Csak a tiszai árvíz elleni védekezés és a státustörvény elfogadása 20-30 milliárd forintot pántlikáz meg az idei 36,7 milliárd forintos általános tartalékkeret terhére.
Így már a 10 milliárd forintot sem éri el a központi költségvetés általános tartalékának ez évben szabadon felhasználható forrása. Noha az államháztartási törvény szerint július 1-jéig a tartalékkasszában kellene maradnia 22 milliárd forintnak, a kormány már márciusban 25-30 milliárd forint sorsáról rendelkezett. Az első fél évben a központi költségvetés általános tartalékainak maximum 40 százaléka használható fel -- mondja ki az államháztartási törvény. Az idén azonban már a teljes keret legalább 70 százalékát megpántlikázták -- derül ki a kormányülések utáni tájékoztatókból.
A tartalék jelentős apadása az árvízkárok következménye. Március 9-én a katasztrófaelhárítási célelőirányzat kapott 5 milliárd forintot a tiszai árvízvédelemre. Ezt még 20-25 milliárd követi majd -- derül ki a kormányszóvivő március 20-ai tájékoztatójából.
Ez az összeg az épületek és utak helyreállítására szolgál majd. Hozzá kell tenni, a mezőgazdasági károk felmérése még nem fejeződött be, az agrárium -- a legszerényebb becslés szerint is -- több mint hatmilliárd forinttal károsult.
A státustörvény forrásait is a központi tartaléknak kell biztosítania. Noha konkrét összeget még nem jelöltek meg, azt tudni lehet, hogy 2001-ben és 2002-ben összesen 8 milliárd forintba kerül majd.
Két "kisebb" tétel is szerepel a támogatási listán: a Német Egyetem Közalapítvány még februárban, az Esély a Stabilitásra nevű pedig március elején részesült 80, illetve 200 millió forintos juttatásban.
Tavaly is a víz kezdte az általános tartalék apasztását. Áprilisban a Tisza--Szamos kormánybiztos kapott 233 millió forintot az akkor még csak 20 milliárd forintos keretből. Ezt a második fél év elején még 1,8 milliárd forint követte a helyreállítási és fejlesztési feladatok többletkiadásaira. Az elmúlt évben egyébként az árvíz okozta károk helyreállítását nem a tartalékok terhére oldották meg, hanem a fejezeti költségvetéseket rövidítették meg egységesen 2,1 százalékkal.
Tavaly az általános tartalékokból jutott 1,8 milliárd forint millenniumi feladatokra, az aszálykárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek pedig 1,5 milliárd forint, valamint 25 egyéb kisebb feladatra is maradt még pénz. Összességében 15,1 milliárd forintot használt fel tavaly a központi költségvetés a tartalék terhére.