A Loyola de Palacio nevével fémjelzett előterjesztés értelmében a nemzeti hatóságoknak függetleneknek kell lenniük az energiaipar érdekeitől, jogosítványaik közé pedig fel kell venni az áramtovábbítás díjának meghatározását vagy engedélyezését. A 15 tagországból 14-ben már létezik ilyen szerv, így mindössze Németország számára jelentene érdemi feladatot ennek a pontnak a végrehajtása -- írja a Süddeutsche Zeitung.
Berlin már meg is kezdte az ezzel kapcsolatos előkészületeket, miután egyedül nem tudja megakadályozni a minősített többségi döntéshozatal alá tartozó jogszabálytervezet elfogadását. Erre előreláthatólag a tagországok állam- és kormányfőinek jövő heti stockholmi csúcsértekezletén kerül sor.
A javaslat további pontjai az energiapiacok liberalizációjának menetrendjét vázolják. Eszerint 2005 elejére biztosítani kell, hogy valamennyi fogyasztó szabadon választhassa meg villamosenergia-, illetve földgázszállítóját. A közületi ügyfeleknek már 2003-tól biztosítani kell az áram- és 2004-től a gázvásárlás szabadságát.
A Palacio-féle javaslat a bizottságnak azon szándékát tükrözi, amely szerint egységesíteni kell a tagországok energiapiacain uralkodó versenyfeltételeket, hogy ezzel megkönnyítsék a határokon átnyúló energiatovábbítást. Brüsszel evégett központi energiahatóságot hozna létre, amely a nemzeti szervekkel együttműködve megvalósítaná az uniós piacok liberalizációját. A legfontosabb szabályozásra váró kérdés a hálózatok közötti továbbítás díjainak rögzítése: ennek során bizottsági vélemény szerint az üzemeltető cégek költségeiből kell kiindulni, és meg kell akadályozni, hogy egyes cégeket túlzottan magas díjak felszámításával kizárnak a tagállamok közötti üzletből.