Az Országgyűlésnek a kacot felügyelő ellenőrző albizottsága a közeljövőben tájékoztatást kér a legnagyobb összegű zöldpénzek pályáztatásáról -- tudta meg a Világgazdaság Kiss Andortól, aki Székely Zoltán leváltása után került a bizottság elnöki posztjára. Kiss Andor lapunknak elmondta, a legutóbbi ülésen az ez évi munkaterv elfogadásakor döntöttek erről. Ebben szerepel többek között, hogy az idén három témakörben vizsgálják meg a legnagyobb összegű kac-támogatások odaítélését és további sorsát. Egyelőre kizárólag a tavalyi döntéseket ellenőrzik.
Az albizottság napirendjén szerepel majd az a fejlesztési célú beruházási pályázat, amelynek 2000-ben a legnagyobb összegű vissza nem térítendő támogatást szavazták meg. Kiss Andor arra számít, hogy csatornázási projektnek ítélték a legtöbb pénzt, akkor pedig nyilván több önkormányzat érintett, hiszen a nagy projekteket regionális szinten tervezik.
A másik kiemelt terület a bezárt bányák után hátramaradt környezeti károk elhárítása, illetve az erre szánt legnagyobb összeg, a harmadik pedig a közcélú feladatok köre. Ezen belül két pályázatot vizsgálnak. Az egyik az úgynevezett H keret felhasználása, azaz a kacból leginkább támogatott civil szervezet projektje, valamint az F keret legnagyobb médianyertese.
Nem arról van szó, hogy korrupció miatt folytatnának vizsgálatot -- válaszolt az elnök arra a kérdésünkre, hogy miért épp ezeket a projekteket választották, hiszen egy kisebb értékű pályázatnál is felmerülhet a korrupció gyanúja. Az a cél -- hangsúlyozta --, hogy a legnagyobb összegű állami pénzek megfelelő kontrollt kapjanak. Kiss Andor a döntéskor nem is tudta, hogy a három témakörben kik a tavalyi nyertes pályázók. Erre a kérdésre a Környezetvédelmi Minisztériumtól várja a választ. Az albizottsági ülés után levélben kérte a miniszter segítségét -- mondta lapunknak. Az azóta szerzett információja szerint a bányakárok elhárítására a legnagyobb összeget, 97 millió forintot tavaly a kunhegyesi önkormányzat pályázata kapta.
A környezetvédelmi albizottság mindhárom kategória legnagyobb projektnyertesének elküld majd egy-egy kérdéssort -- tudtuk meg az elnöktől. Ebben arra keresik a választ, hogy milyenek voltak a pályáztatás körülményei. A kérdések között említette többek között: a projekteket befogadó környezetvédelmi felügyelőségektől milyen tájékoztatást kaptak a pályázók, nyomon tudták-e követni a beadott projekteket, volt-e probléma a szerződéskötésnél, fel tudták-e használni a megítélt támogatást, zökkenőmentes volt-e a pénzek utalása.
Kiss Andor megítélése szerint az ellenőrzési albizottság nem nyomozó hatóság, és nem is kíván ebben a szerepben fellépni. Olyan szervezetnek tekinti a testületet, amelynek az a feladata, hogy megvizsgálja a környezetvédelmi tárcához rendelt pénz útját, a törvényesség betartását. A kérdőívekre adott válaszokat összegzik és a tapasztalatokat felhasználják a törvénykezésnél, valamint tájékoztatják a minisztériumot.