A sorban harmadik -- időben és területileg -- szakaszosan alkalmazott, egyszerre egymilliónyi fogyasztót 60--90 percen át érintő megszakításokat hétfőn a déli órákban kellett foganatosítani, ráadásul most először Kalifornia déli körzeteiben is. A kereslet azért ugrott meg, mert egy korán jött melegfront miatt tömegesen kapcsolták be a légkondicionáló berendezéseket. Az eredetileg csak a nyári nagy melegek idejére jósolt áramszűkéhez -- az üres víztárolókon kívül -- hozzájárult, hogy két generátorblokkot transzformátortűz miatt kellett kikapcsolni, kisebb erőművek pedig megtagadták az áramszállítást, mert a lényegében csődben lévő helyi, közüzemi elosztók nem tudják fizetni a korábban átvett tételeket. Az ottani gerinchálózati teherelosztó további kimaradások veszélyével fenyegette a lakosságot és a vállalatokat.
A kimaradások hírére George W. Bush azzal reagált, hogy az energiahiány egy "kereslet-kínálati ügy", amely "aggodalommal tölti el a szövetségi kormányt", és a problémára nincs rövid távú megoldás. Ennél sokkal konkrétabban fogalmazott az energiaügyi miniszter, aki szerint a zavarok és a felszökő energiaárak máris éreztetik negatív hatásukat az üzleti életben. Spencer Abraham szerint veszélybe kerül az amerikai prosperitás, sőt a nemzetbiztonság, ha a kihívásnak nem tudnak megfelelni.
A miniszter drámai hangú felhívásban emlékeztetett, hogy az USA saját olajkészleteinek kimerülése előtt áll, emiatt már az egészen közeli jövőben szükségleteinek kétharmadát kell bevitelből fedeznie. Abraham emlékeztetett, hogy az utolsó három recesszió mindegyike energiaellátási problémákhoz kapocsolódva alakult ki, most pedig ismét -- a hetvenes évek arab olajembargója óta nem taapsztalt súlyosságú -- ellátásszűke alakult ki.
A politikus egyúttal lehangoló képet festett az amerikai energetikai infrastruktúra helyzetéről. Az országban 25 éve nem épült új finomítókomplexum, a nyolcvanas években csúcson lévő olajfeldolgozók kapicitása azóta a felére csökkent, emiatt a stratégiai olajtartalékok tavalyi felszabadítása idején külföldre kellett szállítani lepárlásra az olajat. Az áramtermelő kapacitást csak évi 65 erőmű megépítésével lehet alkalmassá tenni az igények kielégítésére. A kijelentés súlyát növelte Gray Davis kaliforniai kormányzó nyilatkozata, amely szerint az államban 12 éve nem épült új erőmű. Az áram- és olajellátás országos viszonylatban való javítására a következő években olajvezetékeket és új, nagyfeszültségű elektromos gerinchálózati szakaszokat kell építeni, mintegy 120-150 milliárd dollár értékben.