Eddig két feljelentés érkezett a Legfőbb Ügyészséghez a MNÜA-nál végzett számvevőszéki vizsgálatban (VG, 2001. febr. 19., 1--4. o.) feltárt vagyonvesztés miatt, információink szerint egyik a Szociális és Családügyi Minisztériumtól, a másik pedig a MNÜA kuratóriumának felügyelőbizottságától. A feljelentéseket hűtlen és hanyag kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen tették meg. Az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint a két ügyet a rendőrség összevonta, és feljelentéskiegészítést rendelt el. Így maximum 30 napon belül kiderül, indít-e nyomozást a rendőrség.
Kormánykörökben sem egységes az úgynevezett "Hunguest-ügy" megítélése. Abban minden érintett egyetért, hogy felelősségre vonásra szükség van, ha ez jogilag indokolt. Ám ellentmondó nézetek vannak az ingatlan vagyon egy részének sorsát rendező Arago--Hunguest megállapodással kapcsolatban. Egyes vélemények szerint ugyanis egy esetleges aláírás visszamenőleg legitimálná az ÁSZ-jelentésben megállapított szabálytalanságokat, s így ellehetetlenedne a felelősségre vonás. Más álláspontok szerint viszont a két dolog független egymástól, s ha megtörténik az aláírás -- ami hosszú távra biztosítaná a szociális üdültetés anyagi hátterét a Hunguest Vagyonkezelő Rt. számára --, attól függetlenül még a felelősségre vonásra is lehetőség van. Az ügyben illetékes SZCSM-ben senki nem kívánt tegnap e témában nyilatkozni.
Ternovszky Ferenc, a kuratórium elnöke szerint a Hunguest--Arago egyezség tervezete elkészült, amit megküldtek a felügyelő SZCSM-nek, bár erre visszajelzést még nem kaptak. Éppen mert több ellenzője is van ennek a megállapodásnak, a kuratórium felkérte a Bonitas könyvvizsgáló céget, hogy értékelje jogi-gazdasági szempontból az ajánlatot. Csak ennek ismeretében dönt a kuratórium az aláírásról. A kuratóriumi elnök a közelmúltban tárgyalt az ajánlattevő Arago Rt.-vel, s ennek eredményeképpen a befektetési társaság május 30-ig fenntartja ajánlatát.
Rácz Ernő, a Hunguest Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója és a társaság szakértői szerint is az MNÜA számára előnyös lenne a megajánlott egyezség. Bár azt a vagyont, ami az elmúlt években elveszett, már nem lehet visszaszerezni -- mondta Rácz Ernő --, így a lehetőségeket figyelembe véve az Arago ajánlatának elfogadása lenne a legjobb megoldás. Az üdülővagyon egy részét hasznosító és üzemeltető Hunguest Hotels Rt. többségi tulajdonosa, az Arago Rt. ajánlata szerint ugyanis a magántársaság kiváltaná a Hunguest Vagyonkezelő Rt.-nek a szállodacégben lévő kisebbségi részesedését. Így mintegy 9,5-9,7 milliárd forint értékű ingatlan vagyon, készpénz és részvény kerülne az alapítvány tulajdonába. Ezzel -- Rácz szerint -- már jövőre, költségvetési támogatás nélkül, az idei szinten tudnák finanszírozni a szociális üdültetést.
A parlament idegenforgalmi bizottságának kormányzati oldala is szükségesnek tartja a felelősségre vonást, ám ezzel párhuzamosan támogatja az egyezség aláírását. Mint Lasztovicza Jenő, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ÁSZ-jelentés következményeit mindenképpen ketté kell választani. Egyrészt szükség van a felelősségre vonásra, ám mindezt úgy kell megoldani, hogy eközben sem anyagilag, sem erkölcsileg ne sérüljön az egyetlen magyar tulajdonban lévő szállodavállalat, a Hunguest Hotels Rt. érdeke. A vagyonkezelő és az Arago közös tulajdonában lévő ingatlan vagyon sorsát pedig mielőbb rendezni kell egyrészt azért, hogy a társaság gazdálkodása tervezhető legyen, másrészt pedig a szociális üdültetés anyagi fedezete biztosítva legyen. Ez utóbbi azért is fontos lenne, mert az ÁSZ szerint a mostanra kialakult tulajdonviszonyok már visszafordíthatatlanok. Kovács Ferenc fideszes képviselő szerint a korábbi kuratóriumi tagok -- főként a szakszervezeti delegáltak -- a felelősök a mostanra kialakult helyzetért. Így a büntetőjogi és anyagi felelősségre vonásra mindenképpen szükség van. A kimentett ingatlan vagyon esetében elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ebből mennyi került "magánzsebekbe".
A szállodavállalat érdeke az, hogy mielőbb rendeződjön ez a vitás ügy -- mondta Hülvely István vezérigazgató. A mostani helyzet ugyanis nehezíti a 2600 alkalmazottat foglalkoztató cégnél a hosszú távú tervezést. A megnyugtató az lenne, ha széles körű konszenzuson alapuló megegyezés születne a tulajdonosi háttér rendezéséről. A Hunguest Hotels Rt. egyébként az idén mintegy 11 milliárd forint árbevételt tervez, s megközelítően négymilliárd forint adó- és adójellegű befizetéssel gazdagítja a központi költségvetést -- mondta a vezérigazgató.