Az orosz kormány három hétre felfüggesztette a hús- és a hústermékimportot az Európai Unióból, Kelet-Európából és a balti országokból -- jelentette be tegnap Alekszej Gorgyejev mezőgazdasági miniszter. Az intézkedést az európai száj- és körömfájásjárvánnyal indokolják. Horváth Gábor külügyi szóvivő érdeklődésünkre közölte, hogy a tárca tegnap délutánig nem kapott hivatalos tájékoztatást az átmeneti orosz tilalomról. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Németh Antal, az FVM főosztályvezetője, országos főállatorvos is.
A budapesti orosz nagykövetség kereskedelmi osztálya ugyanakkor moszkvai illetékesekre hivatkozva a Világgazdasággal közölte: az átmeneti tilalom Magyarországra is vonatkozik. Ha jelenleg vannak olyan magyar szállítmányok, amelyek már átlépték az orosz határt, azokkal probléma nem lehet. Ám a magyar exportőrök számára ajánlatos, hogy egyelőre ne adjanak fel további hússzállítmányokat -- tette hozzá az orosz kereskedelmi kirendeltség illetékese.
Semmilyen szakmai indokkal nem támasztható alá, miért terjesztette ki Oroszország az importstopot Magyarországra is -- reagált lapunknak Németh. Szerinte az orosz döntés mögött kereskedelempolitikai indokok húzódnak meg. Éppen Oroszországra és több, vele szomszédos államra igaz, hogy területükön időről időre száj- és körömfájásos megbetegedéseket észlelnek -- szögezte le a főállatorvos.
Érthetetlennek és megalapozatlannak tartotta az orosz intézkedést Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára is. Ugyanakkor hozzátette: a döntés nem rengeti meg a hazai húságazatot, mivel az elmúlt évek 95-110 ezer tonnás (300-330 millió dolláros) kiviteléből évenként csupán 5 százaléknyi irányult Oroszországba. Az is igaz viszont, hogy a magyar húsipari cégeknél 10 milliárdos készlet halmozódhat fel, mert az exporttámogatásokat eddig nem léptették életbe az illetékes tárcák. E mennyiség zömét azonban más ázsiai országokba szánják a hazai gyártók -- közölte Zádori.