Csehország hosszú távú, hazai valutában fennálló adósságának minősítését a Fitch "A+"-ról "A"-ra rontotta, vagyis az ilyen típusú hitelek kockázatát az ügynökség a magyarországinál rosszabbul ítéli meg -- tudósít a Bloomberg. A hosszú távú devizaadósságok besorolása nem változott, ezen a téren azonban Magyarország eddig is jobb értékelést kapott.
A Fitch arra számít, hogy a cseh költségvetési hiány az idén eléri a GDP 10 százalékát. Az ügynökség kétli, hogy a pénzügyminisztérium által 169 milliárd koronásra, vagyis a hazai össztermék 8 százalékára tervezett privatizációs bevételek teljes egészében befolyhatnak. Számításai szerint ezért a kormány a költségvetésben tervezettnél nagyobb mértékben kényszerül majd hitelfelvételre, ami a belföldi államadósságot -- a harmadával megnövelve -- a GDP 21 százalékára duzzasztja.
A költségvetési hiány várható növekedését a Fitch részben az állami tulajdonú, bankkonszolidációs célból létrehozott Konsolidacní Banka kiadásaival magyarázza. Az állam a nagy kereskedelmi bankok közül utolsóként még az idén eladja ugyan a Komercní Bankát, de a Fitch arra figyelmeztet, hogy a bankrendszer újraszervezésének költségei tovább nőnek. A számla végösszege az ügynökség szerint könnyen elérheti a 300 milliárd koronát.
A Fitch bejelentése nyomán a korona némiképp gyengült az euróval szemben, ami elégedettséggel töltheti el a nemzeti valuta gyöngítése érdekében korábban még intervencióra is célozgató cseh jegybankot -- írja a Reuters. Elemzők szerint azonban az erősödés hosszú távú trendje nem módosul.