Nem egyértelműek a Széchenyi-terv panelfelújítási programjának feltételei, s valószínű, hogy a szükséges hosszú előkészítés, illetve a saját források hiánya miatt az érintett önkormányzatok többsége az idén nem is tud pályázni állami támogatásért -- mondta a Világgazdaságnak Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A pályázati feltételeket január legvégén ismerhették meg a helyhatóságok, amikor a helyi költségvetések tervezete gyakorlatilag már mindenhol elkészült.
A Gazdasági Minisztériumban (GM) is úgy számolnak, hogy leghamarabb május végén, június elején érkeznek be az első pályázatok -- mondta Telekes György, a GM lakáspolitikai főosztályvezető-helyettese. A pályázati rendszer ugyanis kétlépcsős, ami igénybe vesz egy kis időt -- fogalmazott. A helyhatóságoknak rendeletet kell alkotniuk a helyi támogatási rendszerről, s pályáztatniuk kell a jelentkező társasházakat, ennek átfutási ideje több hónap, majd az önkormányzatnak kell pályázatot benyújtania a GM-hez. Ez újabb heteket vesz igénybe.
Dióssy László úgy látja: a kiírás nem nyújt egyértelmű útmutatást azzal kapcsolatban, hogy a támogatást milyen formában adják az önkormányzatok, s hogy az elvégzett beruházás a helyhatóság vagy a lakóközösség tulajdonába kerül-e. Az önkormányzat eldöntheti, hogy a költségek egyharmadát visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő támogatásként nyújtja-e. Az állam a költségek másik harmadát, lakásonként maximum 400 ezer forintot vissza nem térítendő formában adja -- magyarázta Telekes György. Mivel a lakók tulajdonait újítják fel, ezért nem is kérdéses a főosztályvezető-helyettes szerint, hogy az energiatakarékos beruházások is végső soron az ő tulajdonukba kerülnek. Bár az önkormányzatok, amennyiben visszatérítendő támogatásként járulnak hozzá a költségekhez, bejegyeztethetnek maguknak tulajdonjogot.
Nagyobb gondként értékeli Dióssy László azt, hogy a települések nem biztosítottak külön keretet a panelépületek felújítására, mert arra számítottak, hogy majd a lakásalapból fedezik a költségeket. A vonatkozó jogszabályok áttekintése után azonban úgy tűnik, hogy az önkormányzati bérlakások elidegenítéséből származó bevételek nem fordíthatók erre a célra -- véli a TÖOSZ elnöke. Az idei feszített költségvetések miatt viszont nem lehet arra számítani, hogy a települések nagy számban módosítják költségvetésüket. A pályázati feltételek között a GM értelmezésében nincs olyan jogszabály, amelyik megtiltaná, hogy a lakásalapból fizessék az önkormányzatok a támogatást -- reagált Telekes György. Tavaly, a bérlakásprogram elindításakor is pénzhiányról panaszkodtak a helyhatóságok -- emlékeztetett. Ezzel szemben többször meg kellett emelni az állami támogatás keretét, és végül 9,4 milliárd forintot osztottak szét. Ebből kiderült: amire akarják, arra előteremtik az önkormányzatok a pénzt. Ezért nem fél a GM főosztályvezető-helyettese attól, hogy nem lesz elég pályázat a panelprogramra.